25-09-2014  Bedrijven die een zzp’er willen inhuren, moeten vanaf volgend jaar vooraf beoordelen of er wel sprake is van ‘echt  ondernemerschap’. Deze week is door staatssecretaris Wiebes van Financiën daartoe een wetsvoorstel ingediend.

Naheffing

Wiebes heeft voorgesteld om de huidige VAR-verklaring (WUO, ROW) af te schaffen en deze in te wisselen voor een Beschikking geen Loonheffingen (BGL). In deze aanvraag tot vrijstelling van de loonheffing moet de opdrachtgever controleren of de zzp’er zijn aanvraag wel juist heeft ingediend. Blijkt er bij controle dat deze aanvraag niet klopt dan kan zowel de zzp’er-er als de opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van de gegevens. Indien deze gegevens niet kloppen, dan kan dit bij de opdrachtgever tot naheffing loonbelasting en volkspremies leiden.

Chauffeurs

Voor chauffeurs in het eigen vervoer hebben deze potentiele wijzigingen grote gevolgen. In het eigen vervoer wordt regelmatig gebruik gemaakt van zzp’ers die zich verhuren aan opdrachtgevers om op het ter beschikking gestelde materieel chaufffeursdiensten te verrichten. Zolang de zzp’er beschikt over een VAR-WUO verklaring, is de opdrachtgever tot op heden gevrijwaard voor naheffing loonbelasting en premie Volksverzekeringen.

Schil

Deze zzp’ers, vormen vaak een flexibele schil, die ingezet wordt bij ziekte, vakantie van de chauffeurs in loondienst of er als sprake is van tijdelijke extra werk. Als het wetsvoorstel van Wiebes wordt aangenomen, dan zal de opdrachtgever niet alleen moeten controleren of deze zzp’er voor meerdere opdrachtgevers werkt, maar ook of de zzp’er heeft geïnvesteerd in zijn zelfstandige bedrijf. 

Profileren

We moeten hierbij denken aan gerichte opleidingen, beschikking over een transportvergunning en materieel om eventueel daarmee de ritten voor de opdrachtgever te rijden. Met alleen chauffeuren zal zo’n beschikking BGL niet worden afgegeven. De zzp’er zal zich richting fiscus en opdrachtgever overeenkomsten tot opdracht moet tonen en zich profileren als aanbieder van charterdiensten.