Uit onderzoek van TNO (2017) blijkt dat werkstress jaarlijks leidt tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland 1,8 miljard euro per jaar. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat de hoge kosten die voorkomen uit ziekteverzuim door werkstress vaak voorkomen hadden kunnen worden. Als mensen er eerder met hun omgeving over hadden gepraat was het waarschijnlijk niet zover gekomen.

Hoge werkdruk

In de logistiek is het een bekend fenomeen dat er zoveel mogelijk gedaan moet worden in zo min mogelijk tijd. In veel magazijnen is er weliswaar sprake van een hoge werkdruk, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat altijd negatief uitpakt. In diverse situaties blijkt zelfs dat hoge werkdruk zorgt voor optimale concentratie en minder missers. Het gaat om de combinatie van factoren die de negatieve effecten van hoge werkdruk triggeren en zorgen voor langdurig verzuim of zelfs ongevallen op de werkvloer.

Agressie

Voor de aanpak van werkstress op de werkvloer en het voorkomen van de negatieve gevolgen op de werkvloer - maar zeker ook bij de teamleiders - is het van belang te weten wat het huidig verzuimpercentage is in het bedrijf en wat de ervaringen van medewerkers en teamleiders zijn. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met factoren als agressie, geweld en intimidatie als oorzaken van negatieve werkstress. Als dat risicofactoren zijn in het bedrijf, moeten ze worden opgenomen in de RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) van het bedrijf. Wil je aan de slag met de werkstress in jouw magazijn? Kijk dan naar de factsheet ’99 oplossingen tegen werkstress’ van inspectie SZW. Ook kun je het vragen aan één van onze bedrijfsadviseurs via 079 3467 333 of bedrijfsadvies@evofenedex.nl.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder