23-08-2016  Chauffeurs die het C rijbewijs hebben gehaald voor 10 september 2009 moeten per 10 september 2016 de code 95 op het rijbewijs hebben staan. Nu de tijd begint te dringen, kan informatie over tijdsperioden nuttig zijn.

Een duplicaat aanvragen

Om de code 95 op het rijbewijs te krijgen, kan de chauffeur kiezen om zijn rijbewijs te vernieuwen of te verlengen bij de gemeente van zijn woonplaats. Officieel heet het vernieuwen van je rijbewijs 'een duplicaat aanvragen'. Bij het vernieuwen van het rijbewijs, behoudt het rijbewijs zijn geldigheid die het nu heeft en is geen medische keuring nodig. De aanvraagprocedure van een rijbewijs duurt 5 werkdagen bij de gemeente. Een spoedaanvraag is mogelijk. Het rijbewijs kost maximaal 38,99 euro.

Nieuwe geldigheid

Bij het verlengen van het rijbewijs krijgt het rijbewijs een nieuwe geldigheid van vijf jaar, of korter vanwege medische omstandigheden of het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Bij het verlengen van het rijbewijs hoort een medische keuring. Vraag je om verlenging zonder medische keuring dan wordt het C rijbewijs geschorst. Met een verklaring van geschiktheid na medische keuring kan dit bij de gemeente hersteld worden.

Eigen verklaring

Ook bij verlenging van het rijbewijs duurt de rijbewijsaanvraag bij de gemeente 5 werkdagen. De medische keuring vergt echter meer tijd. Een medische keuring moet bij een bedrijfsarts  of gecertificeerde arbodienst gebeuren. Een afspraak moet gemaakt worden. Met de deels door jezelf ingevulde Eigen verklaring ga je naar de keuring. De keuringsarts vermeld zijn bevindingen op de Eigen verklaring. De CBR arts beoordeelt de keuring en stuurt bij goedkeuring een verklaring van geschiktheid naar de rijbewijshouder. Hier heeft hij maximaal vier weken de tijd voor. Hij kan ook doorverwijzen naar een specialist voor aanvullend medisch onderzoek. Dan duurt het traject nog langer. De afgegeven verklaring van geschiktheid is een jaar geldig.

Direct zichtbaar

Indien er nog nascholingsopleidingen gevolgd moeten worden, geldt dat de opleider de gevolgde nascholingsopleiding registreert bij het CBR. Hier heeft de opleider maximaal drie dagen de tijd voor. Na registratie van de nascholingsopleiding door de opleider is dit direct zichtbaar in het systeem bij het CBR en wordt gelijk de verklaring van nascholing naar de RDW gezonden. De RDW bepaalt de geldigheidsdata op het rijbewijs. 

Verlengen of vernieuwen

Wanneer een chauffeur het C rijbewijs heeft  gehaald voor 10 september 2009 en de rijbewijsaanvraag indient voor 10 september 2016, krijgt de code 95 een geldigheid tot 10 september 2021. Lukt het niet het rijbewijs tijdig te verlengen dan lukt het wellicht nog wel het rijbewijs te vernieuwen voor 10 september 2016. Wordt het rijbewijs aangevraagd voor 10 september 2016 en kan het worden opgehaald na 10 september 2016 dan krijgt code 95 een geldigheid tot 10 september 2021. De chauffeur mag echter pas beroepsmatig op de vrachtauto rijden als de code 95 op zijn rijbewijs staat.