22-06-2015  Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft op vrijdag 19 juni de langverwachte Autobrief gepubliceerd. Hierin staan de plannen voor de autobelastingen voor de jaren 2017 tot en met 2020. De algemene tendens is dat de belastingen en de fiscale bijtelling omlaag gaan.

Bijtelling

De fiscale bijtelling gaat terug van vijf naar twee tarieven. Voor volledig elektrische auto’s gaat een bijtellingstarief gelden van 4 procent. Voor alle overige auto’s wordt het tarief 22 procent. Tevens wordt de BPM, de aanschafbelasting op auto’s, stapsgewijs verlaagd met in totaal 12 procent.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting, ook bekend als wegenbelasting, wordt voor personenauto’s verlaagd met 2 procent. Daar staat tegenover dat voor bestelauto’s die geen af-fabriek roetfilter hebben en 12 jaar en ouder zijn, vanaf 2019 een dieseltoeslag van 15 procent wordt berekend. De staatssecretaris rekent voor dat dit gemiddeld op 62 euro per bestelauto van een ondernemer per jaar gaat kosten. Doel van deze toeslag is om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren.

Inrichtingseisen

De Autobrief laat voor het overige de bestelauto ongemoeid. Ook de fiscale inrichtingseisen voor bestelauto’s blijven bestaan. Dit is volgens EVO goed nieuws voor ondernemers die de bestelauto nodig hebben voor de uitoefening van hun bedrijf.