23-09-2015  Vanaf 1 oktober moet in Duitsland kilometerheffing worden betaald voor voertuigen en voertuigcombinaties vanaf 7,5 ton maximum toegestaan totaalgewicht (mttg). Nu is deze ondergrens nog gesteld op 12 ton en hoger.

Door deze wijziging moeten bedrijven ook betalen voor een bestelauto met aanhanger met een mttg van meer dan 7,5 ton kilometerheffing. 

Betaalwijze

Wat betreft het afrekenen van de heffing kan gekozen worden uit elektronisch betalen, betalen via internet en handmatige betaling. Bij de eerste twee genoemde betaalwijzen moeten vooraf enkele zaken worden geregeld, zoals de aanschaf van aan On Board Unit (elektronisch afboekingsysteem) de aanvraag van inlogcodes en wachtwoorden, voertuigregistratie en voertuigkaart en de wijze van betalen. 

Bij het handmatig betalen, vindt deze plaats bij betaalautomaten in tankstation of wegrestaurants in Nederland vóór grenspassage met Duitsland. Als er gebruik wordt gemaakt van een tankpassysteem zoals bijvoorbeeld DKV, Shell of BP dan kan de afboeking ook via deze aanbieder worden geregeld.

Systeem

Als er gebruik wordt gemaakt van een ander betaalwijze (vooruit of achteraf) en via een andere kaartsysteem, dan kan via de website van het Duitse beheersysteem Toll-Collect het bedrijf en het voertuig worden geregistreerd en de gewenste afrekenwijze worden gekozen. Zie hiervoor: https://www.toll-collect.de/

Informatie over tarieven staat vermeld op de landeninformatie Duitsland op de EVO Kennisbank.