03-04-2012  De verkeersregels in Frankrijk ondergaan de komende tijd veranderingen, die van belang zijn voor bestuurders van alle voertuigen. Zo wordt met ingang van 1 januari 2013 het rijden met 5-assige voertuigen van 44 ton voor alle goederen in het binnenlands vervoer toe gestaan. 44 ton is op dit moment nog alleen toegestaan voor bepaalde aangewezen agrarische producten. In het internationaal traject blijft Frankrijk de Richtlijn 96/53 hanteren, wat wil zeggen dat 40 ton bij grensoverschrijding blijft gehandhaafd.

Blaastest

Daarnaast is elke automobilist in Frankrijk verplicht om vanaf juli 2012 een alcohol blaastester in de auto te hebben. Tot eind oktober zullen automobilisten die niet aan deze regelgeving voldoen een waarschuwing krijgen, maar vanaf 1 november 2012 kan men hiervoor een boete krijgen van 11 euro. Dit geldt voor automobilisten uit het buitenland in zowel het particulier verkeer als in het goederen vervoer.

Radardetectie

Het is in Frankrijk niet toegestaan om radardetectie apparatuur in het voertuig te hebben. Dit geldt eveneens voor navigatieapparatuur die over een dergelijke functie beschikt. De nieuwe regel dat navigatieapparatuur in Frankrijk niet voor de aanwezigheid van radars mag waarschuwen geldt ook voor voertuigen uit het buitenland. Deze functie moet of worden aangepast in het programma van de navigatieapparatuur of worden uitgezet.