Ondernemers prijzen dienstverlening ambassades en consulaten in coronajaar 2020

Leestijd 2 minuten

10-02-2021  Ondernemers beoordelen de dienstverlening van het Nederlandse ambassadenetwerk in 2020 onverminderd hoog met een 9,2. Dit blijkt uit een enquête van VNO-NCW, MKB-Nederland en evofenedex onder exporteurs in het kader van de ambassade- en consulatenprijs 2020. Bij de uitreiking van de tweejaarlijkse Ambassadeprijs, die vandaag virtueel plaatsvond, zijn dit jaar de ambassade in Kuala Lumpur (kleine post) en in Riyadh (grote post) tot winnaar uitgeroepen als posten die het bedrijfsleven volgens ondernemers erg goed ondersteunen op verre markten.

Om de 2 jaar houden de ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB-Nederland en evofenedex een enquête onder exporteurs met de vraag door welke ambassade of buitenlandse handelspost ze het afgelopen jaar het beste geholpen zijn. De handelsposten helpen ondernemers onder andere met informatie over wet- en regelgeving en procedures, het leggen van contacten met het lokale netwerk, marktinformatie en marktkansen en visa-aanvragen. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers vooral de persoonlijke inzet, proactieve aanpak en directe hulp waarderen aan de dienstverlening van de diplomatieke posten.

UItreiking Ambassadeprijs 2020
Uitreiking Ambassadeprijs 2020

Ambassades en consulaten onmisbaar voor ondernemers

”In het voor exporteurs ongelofelijk lastige jaar 2020 zijn er toch bedrijven geweest die de sprong naar een nieuwe markt hebben gewaagd of die hun supply chain hebben verlegd. Het buitenlandse postennetwerk speelt daarbij een onmisbare rol om Nederlandse ondernemers verder te helpen op de lokale markt, en zeker voor kleinere bedrijven die zelf het netwerk daarvoor niet hebben. Wij willen alle ambassadeurs en mensen op de posten hartelijk danken voor hun inspanningen. Zeker in dit knotsgekke coronajaar waarin het alle hens aan dek was”, aldus Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

Houd ambassadenetwerk in stand

”Die dienstverlening wordt dus zeer goed beoordeeld”, aldus Steven Lak, voorzitter van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. ”De posten kennen de situatie in hun land goed. Wij raden onze leden ook altijd aan om een goed contact te hebben op de ambassade of het consulaat in het doelland. Je hebt er echt wat aan.” Lak dringt er bij de overheid ook op aan het netwerk in stand te houden. ”Sterker nog: we zien het netwerk graag groeien. Uit het onderzoek komt naar voren dat ondernemers ervoor open staan om beter ondersteund te worden door het postennetwerk.”

Leden stellen honderden vragen over brexit

‘Versterk eerlijke handel’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.