30-01-2014  Bedrijven die eenvoudig geld willen besparen op hun brandstofkosten, kunnen profiteren van de voordelen die een brandstofpas biedt. Door het grote aantal brandstofpassen op de markt is het echter lastig om door de bomen het bos nog te zien. Welke pas de beste keus is, hangt sterk af van het tankgedrag van bedrijven.

Divers aanbod

Er zijn vele aanbieders. Ten eerste de brandstofleveranciers zelf, zoals BP, Esso, Shell en Total. Voor het bedrijfsleven zijn er ook algemene passen, zoals de MKB-brandstofpas, de Multi Tank Card en de Travel Card. Leden van EVO kunnen kiezen voor de EVO-Brandstofpas.

Kortingen

Van de algemene passen geeft alleen de Travel Card bij Gulf, Tink en Tamoil kortingen van 4 tot 9 cent, afhankelijk van het aantal liters dat een pashouder afneemt. De brandstofpassen van Total, Esso, Texaco en Q8/Tango zijn goed voor een korting van 2 tot grofweg 7 cent per liter. De EVO-Brandstofpas geeft bij onbemande en bemande pompen van BP, ook die langs de snelwegen, respectievelijk 13 en 11.5 cent korting op de literprijs van de BP-grootverbruikerslijst, inclusief btw. Daarnaast kunnen de pashouders ook tanken bij alle Texaco-stations. Dat de korting met de EVO-Brandstofpas relatief hoog is, komt door de collectieve deal die EVO met BP heeft gemaakt voor haar leden.

Paskosten

De kosten voor algemene tankpassen variëren van 6 tot 11 euro per maand, per tankpas, afhankelijk van de grootte van het wagenpark - bedrijven met kleinere wagenparken betalen meer. De meeste oliemaatschappijen vragen een lager bedrag voor het gebruik van hun tankpassen. Voor de EVO-Brandstofpas betalen gebruikers 1,08 euro per pas, per maand, ongeacht de omvang van het wagenpark. Dit is een van de laagste tarieven in de markt.

Brandstofpas op maat

Tot slot onderscheiden de brandstofpassen zich van elkaar door extra services, zoals pechhulp, korting bij parkeren en betaling van tol. De EVO-Brandstofpas biedt deze diensten niet. Wel kan EVO de pas ‘op maat’ maken. Zo kan er een weeklimiet worden afgesproken van bijvoorbeeld 500 euro per pas, per week en kan er worden ingesteld wat een chauffeur wel en wat er niet met de pas kan betalen.

Brandstofpas besparingsanalyse

Met de zogenoemde Brandstofpas besparingsanalyse kunnen EVO-leden op basis van hun factuurgegevens laten berekenen hoeveel voordeel de EVO-brandstofpas hen oplevert. Uit eerdere analyses blijkt dat de meeste leden geld besparen met de EVO-Brandstofpas ten opzichte van hun huidige leverancier; dit is het geval bij 70 procent van de analyses.