Zoetermeer, 5 december 2013

EVO dient verlanglijstje in om hindernissen in goederenstroom weg te nemen

Terwijl Nederlanders in spanning afwachten of Sint en Piet aan hun wensen voldoen, levert verladersorganisatie EVO vandaag namens het bedrijfsleven een verlanglijstje in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Op het lijstje staan de vijf grootste hindernissen in de internationale goederenstroom, met de oproep aan de WTO deze weg te nemen.

EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, heeft de Nederlandse delegatie die op de WTO-conferentie op Bali aanwezig is met het verlanglijstje van input voorzien.

Douaneprocedures

Een WTO-akkoord dat douaneregels vereenvoudigt, levert het bedrijfsleven volgens EVO grote besparingen op. Douaneprocedures bedragen vier tot vijf procent van de kosten van internationale handel. Iedere keer dat containers bijvoorbeeld vertraging oplopen, kost dat bedrijven tot duizend euro per container per dag. EVO heeft de vijf grootste hindernissen in internationale goederenstromen op een rijtje gezet:

  1. Dubbele controles aanpakken
  2. Stilstand beperken
  3. Relevante veiligheidseisen stellen
  4. Elektronisch informatie uitwisselen
  5. Meer transparantie

Economie

Een akkoord over nieuwe douaneregels heeft grote economische gevolgen. Uit een onderzoek van de Wereldbank blijkt dat het wegnemen van overbodige voorschriften en administratieve handelingen resulteert in een wereldwijde toename van het BBP met vijf procent. Handelsstromen zouden met vijftien procent stijgen. Omdat dertig procent  van het Nederlands nationaal inkomen voortkomt uit handel zijn de gevolgen voor ons land aanzienlijk. Volgens EVO zijn nieuwe douaneregels vooral van belang voor opkomende markten waar vertragingen optreden, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Het aantal zendingen dat hier vertraging opliep, steeg hier de afgelopen jaren in sommige landen zelfs van 39 procent (2010) naar 60 procent (2012).