12-04-2017  De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting sterker groeien dan in 2016, maar er is wel grote onzekerheid rond de economische ontwikkelingen, vooral op politiek gebied. Dat meldt de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Groei

De WTO rekent voorlopig op een groei van de internationale handel met 2,4 procent. Vorig jaar ging de wereldhandel met 1,3 procent omhoog, wat het zwakste jaar was voor de mondiale handel sinds de financiële crisis. Voor 2018 wordt door de WTO een voorspelling gehanteerd van 2,1 tot 4 procent groei.

Onzekerheden

Volgens de WTO zijn er veel onzekerheden rond de wereldhandel, met name protectionistische maatregelen. De WTO noemde hierbij geen landen, maar doelt onder meer op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. WTO-voorzitter Roberto Azevêdo uitte eerder kritiek op de plannen van Trump om hoge importheffingen op te leggen op bepaalde producten uit het buitenland.

Trends

evofenedex meldde eerder deze maand dat maar liefst 57 procent van de Nederlandse exporteurs het protectionisme de afgelopen jaren zag toenemen. Bovendien verwachtte ruim 80 procent dat het protectionisme ook in de komende jaren terrein blijft winnen. Om hier het hoofd aan te bieden en om de internationaal ondernemen te stimuleren, wil 81 procent van de ondernemers dat de Europese Unie investeert in nieuwe handelsakkoorden. Dit bleek uit Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersvereniging evofenedex.