07-12-2013  De onderhandelaars van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn er zaterdag voor het eerst in 18 jaar in geslaagd om een wereldwijd vrijhandelsverdrag te sluiten. Alle 159 leden van de organisatie gingen akkoord, zo hebben diplomaten gemeld. 'Voor het eerst in de geschiedenis heeft de WTO daadwerkelijk gepresteerd', zei WTO-voorman Roberto Azevedo. 'Dit keer kwamen alle leden bij elkaar. We hebben het woord wereld teruggebracht in het begrip wereldhandelsorganisatie.'

Soepeler douaneprocedures

De afspraken die op Bali zijn gemaakt, moeten vooral zorgen voor het versoepelen van douaneprocedures om de wereldhandel te bevorderen. Ook moeten er voedselprogramma’s voor arme landen mee worden veiliggesteld. Het akkoord zou de wereldeconomie een biljoen dollar kunnen opleveren.

Wereldwijd voordeel

Minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is tevreden met het historische akkoord. Zij verwacht dat vooral de minst ontwikkelde landen van deze afspraken zullen profiteren en dat het akkoord wereldwijd veel voordeel zal opleveren voor bedrijven en consumenten. Zij stelt dat het akkoord leidt tot vermindering van transactiekosten en versoepeling van de internationale handel.

EVO: 'Winst voor bedrijfsleven'

Ook verladersorganisatie EVO is tevreden: 'Als de hindernissen in de internationale goederenstroom worden aangepakt, is dit een enorme winst voor het bedrijfsleven. Een container die stilstaat, kost bedrijven namelijk duizend euro per dag per container'.

Verlanglijstje

EVO leverde voorafgaand aan de WTO-besprekingen een 'verlanglijstje' namens het bedrijfsleven in bij de Nederlandse delegatie op Bali. Belangrijke punten zijn een beperking van de gemiddelde tijd dat goederen aan de grens mogen stilstaan en een betere afstemming tussen verschillende overheidsdiensten aan de grens, zoals de voedsel en warenautoriteit en de milieudienst.

Download Verlanglijstje (PDF)