evofenedex en European Shippers’ Council benadrukken dat de formalisatie een belangrijke mijlpaal is

Leestijd 3 minuten

01-05-2020  De Europese Unie (EU) en andere leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben donderdag 30 april formeel een tijdelijke regeling voor beroep en arbitrage in het leven geroepen. Dit is een belangrijke stap om de kenmerken van het multilaterale handels­systeem te beschermen. Het bestaande beroepsorgaan werd sinds december 2019 geblokkeerd door de Verenigde Staten (VS), uit onvrede met het volgens dit land partijdige arbitragesysteem. evofenedex en onze Europese koepelorganisatie European Shippers’ Council benadrukken dat de formalisatie van deze tijdelijke oplossing een belangrijke mijlpaal is.

De tijdelijke regeling met verschillende partijen inzake beroep en arbitrage (multi-party interim appeal arbitration arrangement - MPIA) stelt de EU - samen met andere deelnemende WTO-leden - in staat de huidige problemen omtrent de WTO-Beroeps­instantie te ondervangen en handelsgeschillen onderling op te lossen. De MPIA biedt de deelnemende leden een bindende regeling van handels­geschillen en het recht op een onafhankelijke en onpartijdige toetsing in hoger beroep. De deelnemende WTO-landen zullen een groep van tien arbiters aanwijzen, die opgeroepen kunnen worden voor toekomstige beroepsverzoeken. Het doel is over drie maanden volledig operationeel te zijn.

Hervormingen blijven noodzakelijk

De volgende WTO-leden zullen de MPIA invoeren: Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Chinees Taipei, Colombia, Costa Rica, de Europese Unie, Guatemala, Hongkong, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Uruguay en Zwitserland. De MPIA staat open voor alle WTO-leden. Secretaris-generaal van de ESC Godfried Smit licht toe: “Het is echter ook van belang dat de Europese Unie samen met alle WTO‑leden blijft zoeken naar een permanente oplossing. Zonder deelname van de Verenigde Staten en de Afrikaanse landen is een belangrijk deel van de wereldhandel niet gedekt. De European Shippers’ Council zet zich daar binnen en buiten Europa voor in, in samenwerking met de Global Shippers Alliance.”

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder