Zakendoen in India zeer aantrekkelijk

Hervormingen van Indiase premier maken het land economisch zeer aantrekkelijk.

07-12-2017 India zal het komende decennium een sterke economische groei realiseren. Dit blijkt uit een aantal recente ontwikkelingen. Zo stak het land in 2017 Brazilië en Rusland al voorbij en is het nu de op één na grootste BRIC-economie na China. Daarnaast werpen de hervormingen van de Indiase premier Narendra Modi hun vruchten af.

Onlangs heeft de kredietbeoordelingsbureau Moody's Investors Services de soevereine ratings van India geüpgraded vanuit de laagste investeringsklasse, waarmee de Narendra Modi-regering wordt geprezen voor haar "uitgebreide programma van economische en institutionele hervormingen". Het heeft nu de vooruitzichten voor de rating van India veranderd in stabiel van positief. Ondernemers kunnen sneller een bedrijf beginnen, belastingaangifte doen is een stuk eenvoudiger geworden en een aanvraag voor een bouwvergunning moet nu binnen een wettelijke termijn zijn behandeld.

Economische hervormingen

Er wordt gezegd dat het besluit om de ratings te upgraden wordt geschraagd door de verwachting van Moody dat voortzetting van de economische en institutionele hervormingen na verloop van tijd het hoge groeipotentieel van India en zijn grote en stabiele financieringsbasis voor overheidsschuld zullen verbeteren, en waarschijnlijk zal bijdragen aan een geleidelijke daling in de schuldenlast van de totale overheid op middellange termijn. In de tussentijd blijft de hoge schuldenlast van India een beperking van het kredietprofiel van India, maar Moody gelooft erin dat de hervormingen die zijn doorgevoerd, het risico van een sterke toename van de schuld hebben verminderd, zelfs in mogelijke neerwaartse scenario's.

India in top 10 nieuwe markten

Uit het jaarlijks onderzoek van evofenedex en Atradius, de trends in export in, blijkt dat India, na de Verenigde Arabische Emiraten, Iran en de VS, ook in de top 10 staat van nieuw te betreden markten in 2017. Om optimaal te kunnen profiteren van deze gunstige ontwikkelingen is een goede voorbereiding zeer belangrijk.

De praktijk van het zakendoen in India

Ondanks al deze gunstige vooruitzichten krijgen onze ledenadviseurs nog veel vragen binnen over onduidelijkheden met betrekking tot de fiscale zaken, de douanewaarde en de invoerheffingen. Ook blijkt het cultuurverschil nog steeds een grote obstakel te zijn voor het opbouwen van een vruchtbare samenwerking met een Indiase partner. Daarom organiseert evofenedex een middag training “De praktijk van het zakendoen in India” op 19 december a.s. in Garderen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder