03-10-2011  Verladers kunnen nu via het online boekingsportal Aircargoshop hun luchtvracht zelf bij luchtvaartmaatschappijen boeken, zonder tussenkomst van een expediteur. Aircargoshop verwacht dat de luchtvrachtmarkt daardoor goedkoper en transparanter wordt.

E-freight

Luchtvaartmaatschappijen zijn in een veranderingsproces beland als gevolg van de digitalisering. De dertig documenten die voorheen bij elke lading moesten worden gevoegd, zijn niet meer nodig. Net zoals e-tickets voor passagiers, is er nu e-freight voor vracht, aldus Aircargoshop.

Routes en bestemmingen

Via de online portal kunnen verladers via twintig routes bestemmingen in onder meer de Verenigde Staten, Azië en Latijns-Amerika boeken, voorlopig alleen nog vanuit Nederland. Een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air FranceKLM, Lufthansa en Singapore Airlines, doet mee.

EVO steunt initiatief

Het initiatief wordt ook gesteund door EVO. Al twee jaar geleden deed de verladersorganisatie EVO via haar Raad voor Luchtverladers een oproep aan expediteurs om werk te maken van een luchtvrachtportal waar verladers zonder tussenkomst van de traditionele expediteur luchtvrachtzendingen kunnen boeken bij luchtvaartmaatschappijen.

Besparingen

‘Verladers kunnen hierdoor aanzienlijke besparingen realiseren in tijd en kosten omdat procedures sneller verlopen en doordat fors wordt gesneden in de expeditiekosten. De verlader neemt een aantal taken over van de expediteur en maakt alleen nog maar gebruik van de expeditiediensten waar de expediteur meerwaarde kan bieden’, aldus EVO.

Prepaid

Aircargoshop werkt op prepaidbasis en rekent lagere prijzen voor vroege boekingen. De dienst is niet geschikt voor zendingen met gevaarlijke stoffen of bederfelijke goederen.