Zeven prioriteiten voor Mobiliteitspakket

TLN en evofenedex maken zich hard voor gelijk speelveld in Europese Unie

25-09-2019  Deze zomer hebben evofenedex en TLN hun krachten gebundeld en gezamenlijk zeven prioriteiten opgesteld voor de onderhandelingen in Brussel over het Mobiliteitspakket.

Het Mobiliteitspakket gaat vooral over de detacheringsvoorwaarden van internationale chauffeurs, cabotage (binnenlandse ritten door internationale chauffeurs) en rij- en rusttijden. Veel maatregelen hangen samen met de verdere introductie van de slimme tachograaf met de juiste software. De verwachting van de Europese Commissie is dat deze vanaf 2023 in voldoende mate gebruikt wordt.

Beter handhaafbaar

Aan de hand van de zeven opgestelde prioriteiten vragen TLN en evofenedex aandacht voor doelmatige regelgeving. Het Mobiliteitspakket is erop gericht de regelgeving in het wegtransport duidelijk te maken en beter handhaafbaar, zodat er een gelijk speelveld ontstaat in de Europese Unie. Na tweeënhalf jaar van dialoog en opeenstapeling van nieuwe voorstellen komen de Europese Raad van Transport Ministers, de (nieuwe) Europese Commissie en het nieuwe Europese Parlement nu in de laatste fase. Tijdens deze ‘triloogfase’ moeten zij het compromis vinden tussen alle voorstellen. De prioriteiten van evofenedex en TLN helpen hen daarbij.

De zeven prioriteiten:

  1. Steun verdere digitalisering in handhaving en informatie-uitwisseling.
  2. Verwerp de return home-verplichting voor vrachtauto’s in zijn geheel.
  3. Maximeer de return home-verplichting voor de chauffeur tot vier weken.
  4. Houd cabotage mogelijk en beperk de cooling off-periode.
  5. Pas de detacheringsregels toe bij cabotage en derde-landenvervoer, behoud de uitzondering voor bilateraal en transitovervoer.
  6. Voorzie in een oplossing voor chauffeurs die onderweg hun 45 uur rust moeten nemen.
  7. Creëer duidelijke regels voor de wegtransportsector en handhaaf deze.
Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder