02-11-2016  Gefeliciteerd! Deze week viert het zebrapad zijn 65e verjaardag. Bij de veiligheid die zebrapaden bieden wordt – zeker ook in het magazijn – vraagtekens gezet. Niet alleen wetenschappers - maar ook de magazijnexperts van EVO – hebben hun twijfels over de veiligheid die het zebrapad vandaag de dag nog biedt. Is een zebrapad niet een vorm van schijnveiligheid?

Veilig voorrang nemen

Niet alleen in het straatbeeld – maar ook in magazijnen – komen veel zebrapaden voor. Vaak is het een standaard onderdeel van het verkeersplan. De wettelijke regel is dat een zebrapad een voetganger een veilige manier verschaft om over te steken waarbij het kruisende verkeer deze voetganger voorrang geeft. Iedere verkeersdeelnemer – op straat en in het magazijn – behoort dit te weten. En daar gaat het dus fout.

Onverwachte situaties

Elk jaar gebeuren er in het magazijn gemiddeld 1.600 ongelukken. Een deel van deze ongelukken gebeurt omdat er zich onverwachte situaties voordoen. Zo ook met het zebrapad. Bij een zebrapad zijn voetgangers over het algemeen minder alert bij het oversteken. De algemene opvatting – ‘ik heb toch voorrang’ - wordt dan vaak gehoord. Echter: voorrang hebben betekent lang niet altijd dat je ook voorrang krijgt.

Schijnveiligheid

Dit noemt EVO schijnveiligheid. Dat een zebrapad een onderdeel is van het verkeersplan betekent niet dat magazijnmedewerkers hier niet meer op hoeven te letten. Door de complexiteit van het magazijn moeten werknemers constant op hun hoede zijn. Dit betekent niet dat zebrapaden en andere veiligheidsvoorzieningen zinloos zijn. Echter, de interpretatie vanuit de veiligheidscultuur moet bij iedere werknemer duidelijk zijn. Als iedereen zich bewust is van de gevaren in het magazijn en daar ook naar handelt, zijn veiligheidsvoorzieningen een welkome aanvulling op de heersende veiligheidscultuur.

Whitepaper

In de whitepaper ‘Schijnveiligheid in magazijnen’ staan vijf herkenbare voorbeelden van schijnveiligheid in het magazijn. Daarbij staan ook handige tips hoe de veiligheidsrisico’s vandaag nog verbeterd kunnen worden. Concrete handreikingen om schijnveiligheid te voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een veiliger magazijn, maar ook voor kostenbesparingen.

Download whitepaper - Schijnveiligheid in magazijnen

Bedrijven die vragen hebben over de veiligheid in het magazijn kunnen terecht bij de EVO-Ledenservice via 079 3467 346 of per mail. EVO is – samen met BMWT – de initiatiefnemer van de Code Gezond en Veilig Magazijn. Dit is een gedragscode om de magazijnen in Nederland nog gezonder en veiliger te maken. Op de CGVM website staan praktische tips en voorbeelden waarmee bedrijven direct aan de slag kunnen.