Zo bereid je je goed voor op de toenemende krapte op de arbeidsmarkt

Ben jij al een topwerkgever?

Uit het rapport ‘Arbeidsmarktrapportage beroepsgoederenvervoer over de weg en logistiek 2018’ van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en Logistiek blijkt dat het aanbod van arbeid in de logistiek sneller toeneemt dan het aantal werknemers. Vanaf 2021 verwacht het instituut zelfs dat er nog nauwelijks aanwas van arbeidskrachten is.

De kloof tussen de vraag en het aanbod van werknemers wordt dus nog groter. Werkzoekenden hebben de banen voor het uitkiezen en gaan voor de ‘topwerkgever’. Maar hoe word je zelf zo’n topwerkgever om arbeidskrachten aan te trekken? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers bij je blijven werken? En als je groeit, wat kan je dan nog doen om toch mensen te vinden?

Goede arbeidsvoorwaarden

Om mensen aan te trekken of te behouden zijn goede arbeidsvoorwaarden van groot belang. Maak deze aantrekkelijk en zorg voor een goede motiverende werksfeer. Op die manier kun je je onderscheiden van andere bedrijven op deze knellende arbeidsmarkt. Uit onderzoek van Scania en Tempo Team, waarbij medewerkers meerdere antwoorden konden aanvinken, blijkt dat 55 procent van de logistiek medewerkers salaris het meest belangrijk vindt. 46 procent wil graag een vast contract en 30 procent noemt werksfeer als belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Goed om te weten als je op zoek bent naar een magazijnmedewerker, want er staan ruim 9000 vacatures open. Ook logistiek medewerkers (6000), heftruckchauffeurs (4000) en orderpickers (3000) zijn wellicht over te halen met een aantrekkelijk pakket.

 

Bron: Tempo Team
Bron: Tempo team

 

Overzicht logistieke vacatures
Bron: Tempo Team

 

Om- of bijscholing

Het om- of bijscholen van werknemers kan helpen om efficiënter te werken. De wereld om ons heen veranderd snel door de globalisering en digitalisering. Dat heeft ook gevolgen voor de inhoud van het werk. Om de vaardigheden en opgedane kennis van werknemers op peil te houden is bijscholing of omscholing onmisbaar.
Bovendien willen werknemers graag om- of bijgeschoold worden, blijkt uit het rapport. Ze geven aan dat ze zichzelf graag willen ontwikkelen en dat een opleiding er aan kan bijdragen om het huidige werk beter te kunnen doen. Ook denken werknemers dat het uitbreiden van de kennis kan helpen om de kans op werk in de toekomst te vergoten. Werkgevers kunnen met deze motivaties van werknemers helpen om personeel duurzamer in te zetten.

Een mooi voorbeeld van een omscholingstraject dat zeven statushouders onlangs bij ons hebben gevolgd. Onze docent Paul Hogenes leidde de groep, met onder meer oud-advocaten, op tot logistiek medewerker. De statushouders zijn, dankzij het project, vol enthousiasme aan het werk gegaan bij ToolStation.

Loopbaanpad

Medewerkers die kans hebben om door te groeien binnen een organisatie zijn gemotiveerder. Met behulp van een gerichte opleiding kan er extra perspectief worden geboden aan iemand die stappen wil maken. In onze opleidingengids tref je meer dan honderd mogelijkheden om jouw medewerker verder te laten groeien.

Samenvattend

Het aannemen van nieuwe personeel om vacatures op te vullen is dus erg belangrijk, maar ervoor zorgen dat er niemand wil vertrekken net zo. Een goede werksfeer, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden zijn belangrijke randvoorwaarden om zo’n topwerkgever te kunnen worden. Met het onderstaande stappenplan kom je al een heel eind:

  1. Zet de huidige arbeidsmarktproblematiek hoog op de interne agenda;
  2. Stel een plan op om dit probleem proactief op te lossen. Denk out-of-the-box en denk aan de lange termijn. Hoe ziet jouw speelveld er over vijf, tien of zelfs twintig jaar uit?
  3. Neem de arbeidsvoorwaarden onder de loep en vraag aan je huidige medewerkers wat zij ervan vinden. Waar zou mogelijk iets aangepast kunnen worden?
  4. Bekijk de doorgroeimogelijkheden binnen het huidige personeelsbestand en plan een jaarlijks meeting in met elke werknemer om te kijken naar de ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden. Doorgroeien is vaak goedkoper en effectiever dan het aannemen van nieuwe personeel.
  5. Zoek naar mogelijke samenwerkingen met andere partijen, zoals het UWV, de gemeente of soortgelijke bedrijven, om onbenut arbeidspotentieel op te leiden of bij te scholen. Denk bijvoorbeeld aan statushouders, werklozen of personen die meer uur willen werken naast hun huidige functie.