Zo ga je slim om met stijgende brandstofprijzen

Check de banden, koop slimmer in en laat de chauffeur zuiniger rijden

16-04-2019  De afgelopen maanden zijn de brandstofprijzen flink gestegen. Onder meer door de toenemende onrust in olierijke landen zoals Venezuela en Libië en de productiebeperkingen van de OPEC is de prijs voor een liter diesel opgelopen naar bijna 1,20 euro. Deze problemen zorgen voor een fikse extra kostenpost voor het vervoer.

Toch kunnen ondernemers maatregelen nemen om zuiniger om te gaan met brandstof, aldus onze bedrijfsadviseur Ton Mooren. “Je kunt proberen groot in te kopen korting op brandstof proberen te bedingen. Ook een brandstofpas kan zorgen voor flinke besparingen.”

Als je dan eenmaal de brandstof hebt gekocht, is het zaak om daar zuinig mee om te springen, aldus Mooren. “Vraag je chauffeurs gebruik te maken van de cruise control of stuur ze op een training om zuinig te leren rijden. Ook het goed afstellen van de snelheidsbegrenzer kan zorgen voor minder verbruik, net als het kritisch kijken naar de routes. Is er wellicht een kortere weg te vinden?”

Spoilers

Naast de brandstof en de chauffeurs loont het volgens Mooren ook om de vrachtauto zelf te optimaliseren. “Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van spoilers, waardoor de luchtweerstand lager wordt en het brandstofverbruik dus daalt.” Een andere 'brandstofvreter' zijn banden. “Zorg in ieder geval dat de bandenspanning op orde is en dat de vrachtauto goed is uitgelijnd. Ook het type band kan helpen. Kies voor een band met minder rolweerstand, dat scheelt ook."

Besparingsanalyse

Om onze leden helpen te besparen hebben we de evofenedex brandstofpas. Daarmee krijg je tot wel 15 cent korting bij BP, Total, en Texaco. Daarnaast bieden we de brandstofbesparingsanalyse aan, waarmee we binnen twee dagen laten weten hoeveel kosten er bespaard kunnen worden in jouw bedrijf met de brandstofpas. Bij deze analyse nemen wij ook de kosten van de verschillende aanbieders van passen mee. Waar wij 75 cent per pas vragen loopt dat bij andere aanbieders op tot 7,50 euro. Ter illustratie, wie vijf wagens heeft kan met een goedkopere pas ruim 400 euro per jaar besparen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder