‘Pas als de transportkosten de spuigaten uitlopen, wordt er ingegrepen’

Inkopen van transport vergt kennis en kunde

21-01-2019  “Voor een verlader of eigen vervoerder is het transport vaak een bijzaak”, stelt Ton Mooren, bedrijfsadviseur en docent bij evofenedex. “De focus van de verlader en eigen vervoerder ligt op het zo snel mogelijk bij de klant krijgen van het product. Totdat de vervoerskosten de spuigaten uitlopen, dan willen ze gelijk onderzoeken of het goedkoper kan. Het transport (opnieuw) uitbesteden is een optie, maar het inkopen van transport is iets waar je niet te licht over moet denken. Het vergt bepaalde kennis en kunde, die we graag delen met onze cursisten.”

#Allesvoordepraktijk

Ton Mooren ‘Pas als de transportkosten de spuigaten uitlopen, wordt er ingegrepen’

Om deze video te kunnen bekijken moet je onze cookies accepteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

#allesvoordepraktijk | Bij evofenedex staat er niet zomaar iemand voor de klas. Al onze docenten zijn experts met veel praktijkervaring. Zij zorgen ervoor dat onze cursisten zich optimaal voorbereiden op de praktijk. Hoe zij dat doen? Bekijk het verhaal van docent Ton Mooren.


Hoe ben je bij evofenedex terecht gekomen?

“In het verleden werkte ik bij Schuitema (de groothandelsorganisatie achter C1000). Al tijdens mijn Schuitema-tijd was ik part-time docent warehousemanagement voor evofenedex, waar ik mijn kennisvoorsprong die ik vanuit Schuitema meekreeg, kon delen. Inmiddels ben ik al weer zo’n acht jaar fulltime werkzaam voor evofenedex, waarbij ik een deel van mijn tijd besteed aan lesgeven.”

Welke trends zie je in jouw vakgebied?

“Momenteel staat de vervoersmarkt onder druk door capaciteits- en chauffeurstekorten, zowel bij de eigen vervoerders als bij de beroepsgoederenvervoerders. Daardoor moet er scherper op de kosten worden gelet, maar nog niet alle bedrijven zijn daarvan doordrongen. Je ziet tegenwoordig echter dat er steeds meer medewerkers bij bedrijven werkzaam zijn met een logistieke achtergrond of opleiding, waardoor er meer aandacht is voor kosten.”

Hoe houd jij de opleidingen actueel?

“Naast mijn functie als docent ben ik ook bedrijfsadviseur bij evofenedex. Zo word ik ook regelmatig ingehuurd voor tendertrajectenkostprijscalculaties, audits van vervoerstarieven etc. Door de trajecten waar ik bij betrokken ben, doe ook ik nieuwe ervaringen op, waar ik mijn opleidingen mee kan verrijken. Zo schreef een bedrijf ooit een tender uit, waarbij van tevoren niet was aangegeven in welke valuta er afgerekend moest worden. De uitvrager had er niet bij stilgestaan dat het voor de aanbieders
helemaal niet zo logisch was om tarieven in dollars af te geven. Prompt kreeg hij dus ook aanbiedingen in euro’s en zelfs Zwitserse francs binnen.

Wanneer ben jij tevreden over de opleiding?

“Als je na een opleidingsdag met een cursist napraat, dan weet je al snel of de stof die je hebt behandeld bij hem of haar geland is. Oud-cursisten nemen nog regelmatig contact met mij op, voor een onafhankelijke blik op een case waar zij aan werken. Dat zijn natuurlijk de mooie momenten. Sommige cursisten gaan ook de verdieping aan met de kennis die zij hebben opgepikt in de opleiding. Zo is een van mijn vroegere cursisten inmiddels zelf een gastspreker geworden op een van de opleidingen!”

Vraag gratis de opleidingengids aan

In onze gloednieuwe opleidingengids is de feedback van cursisten, waaronder de wens om meer tijd voor praktijk in de opleidingen te plannen, terug te zien. Ook vertellen Ton en andere docenten over hun praktijkervaring en hoe zij die gebruiken in de opleiding. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en denken ook graag mee bij het verbeteren van je logistieke en internationale operatie.

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder