Zo helpt Paul Durlinger jou €5.000 te besparen met voorraadbeheer

‘Op zoek naar de Aha-erlebnis!’

“Veel bedrijven beseffen niet dat een groot deel van hun voorraad alleen maar geld kost”, aldus voorraadexpert en docent Paul Durlinger. Volgens hem kan ieder voorraadhoudend bedrijf minimaal 20.000 euro aan extra cashflow realiseren en 5.000 euro aan kosten besparen door slimmer voorraadbeheer.

Hoe bereid jij cursisten voor op de praktijk?

“De theorie is er al genoeg. Daarom heb ik een aantal tools gemaakt om deze theorie naar de praktijk te brengen, waaronder de abc-analyse en de incrementele marge-analyse. Met de abc-analyse kijken we onder andere naar marge en omzet van het assortiment. Na deze analyse kun je de voorraad  verdelen in belangrijke producten – waar je aandacht aan moet besteden - en onbelangrijk producten. Daarnaast gebruik ik de incrementele marge analyse om te laten zien met welke producten geld wordt verdiend. En het mooie is: alle analyses kun je heel eenvoudig op papier maken”.

Welke trends en ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?

“In tegenstelling tot het logistieke proces is er binnen het voorraadbeheer de afgelopen dertig jaar weinig veranderd, behalve de snelheid. Het internet heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen van de klant veranderd zijn. Waar iemand vroeger drie weken op producten kon wachten, moet het nu  de volgende dag geleverd zijn. Daar levert gigantische problemen op. Bedrijven willen geen ‘nee’ verkopen en hanteren een onnodig groot assortiment, wat leidt tot vraagversplintering en onnodige kosten door een te hoge voorraadwaarde.”

Waar moeten cursisten rekening mee houden in de toekomst?

“Binnen voorraadbeheer merk ik dat er een schrikbarend gebrek aan kennis is. Bedrijven gaan dan heel goede softwarepakketten aanschaffen in de hoop dat dit een deel van de problemen op gaat lossen, terwijl het dan alleen maar ellendiger wordt. Je kunt pas optimaal gebruikmaken van het softwarepakket als je weet hoe het systeem werkt. En dan gaat het met name om de technische theorie achter dit pakket. Tegenwoordig staat er een enorme druk op de techniek en minder op de processen. Bedrijven gaan dan nieuwe technieken aanschaffen in de hoop dat de processen dan ook verbeteren. Ik kan je vertellen: dat gaat niet werken. Investeer eerst in de processen en de theorie achter voorraadbeheer, dan zal je zien dat de huidige technieken een hele nuttige aanvulling kunnen zijn.”

Wanneer ben je tevreden over een cursus?

“Tijdens de masterclass probeer ik de cursisten een Aha-erlebnis te laten krijgen. Dat ze denken: oh, zit dat zo! Het is altijd mooi om te zien dat cursisten – met een klein beetje hulp – een enorme besparing kunnen realiseren. Soms loopt deze zelfs op tot één miljoen euro.”

Aan de slag

Voor de ambitieuze doe-het-zelver hebben we de whitepaper “Hoe effectief voorraadbeheer het magazijn kan verbeteren” geschreven. In deze whitepaper staan uitdagingen van voorraadbeheer en gevolgen van onjuist voorraadbeheer. Tot slot geeft voorraadexpert Paul Durlinger tien tips om je voorraadbeheer te optimaliseren: van een abc-analyse tot aan een berekening van de bestelgrens. Hierbij is ook de link gemaakt naar interessante publicaties van Paul. Deze whitepaper is een onderdeel van de magazijnoptimalisatie reeks.
 

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder