‘Laat oorsprong in jouw voordeel werken’

Controle over je oorsprongsproces wordt steeds belangrijker

22-11-2018  Bij het verzenden van goederen over onze landsgrenzen heb je allerlei documenten nodig. Oorsprongsdocumenten vormen hierin een belangrijke categorie. Juist met het toepassen van de juiste oorsprong valt veel geld te besparen, dat weet docent Hans Kokje als geen ander.

#Allesvoordepraktijk

Hans Kokje: "Laat de oorsprong in jouw voordeel werken"

Om deze video te kunnen bekijken moet je onze cookies accepteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

#allesvoordepraktijk | Bij evofenedex staat er niet zomaar iemand voor de klas. Al onze docenten zijn experts met veel praktijkervaring. Zij zorgen ervoor dat onze cursisten zich optimaal voorbereiden op de praktijk. Hoe zij dat doen? Bekijk het verhaal van docent en bedrijfsadviseur Hans Kokje.


Hoe ben je dit vak ingerold?

“Ik ben mijn carrière bij de douane begonnen. Daarna heb ik als consulent internationale handel bij de Kamer van Koophandel gewerkt om vervolgens voor mijzelf te beginnen als adviseur op het gebied van douane en oorsprong. Ook ben ik nog commercieel directeur bij een expediteur geweest. Daardoor ken ik de ambtelijke kant, hoe moet het? Maar ook de commerciële kant, hoe passen die regels in het ondernemersleven en hoe benutten we alle mogelijkheden? Het vak van docent ben ik bij toeval ingerold.

Toen ik nog werkte bij de Kamer van Koophandel was er een trainer ziek. Ik wist wat van de materie af en werd gevraagd om in te vallen. Ik vond het enorm spannend, maar het was hartstikke leuk om te doen. En net zo belangrijk: de cursisten vonden de training ook geslaagd. Zo is het begonnen.

Wat maakt het leuk om docent te zijn?

“Al twintig jaar heb ik contacten met bedrijven uit allerlei verschillende branches en word ik om advies gevraagd in uiteenlopende situaties. Ik heb onlangs uitgerekend dat ik zeker 8.000 cursisten moet hebben ontmoet. Dat is veel! Het is zonde om al die opgedane kennis voor mijzelf te houden. Die wil ik graag delen en daar haal ik mijn voldoening uit. Ik vind het belangrijk om op het eerste oog saaie materie op een luchtige manier te brengen. Humor is belangrijk. Door mijn ervaring kan ik me goed inleven in de situatie van bedrijven, begrijp ik wat ze nodig hebben. Voor mij is de uitdaging om een cursist richting een oplossing te wijzen waar hij zelf nog niet aan gedacht had.”

Wat probeer jij je cursisten mee te geven?

“Ik wil nu bespreken waar je morgen mee aan de slag kan gaan. Dus de cursus moet vooral praktisch toepasbaar zijn. Je moet niet te snel opgeven met regelgeving. Het lijkt zwart-wit. Maar in de praktijk zijn er toch wel vaak mogelijkheden. Je hebt een bepaalde regel, daar moet je je aan houden. Toch kun je vaak je huidige situatie veranderen zodat de regels in je voordeel gaan werken en je geld kunt besparen.”

Wat maakt oorsprong zo boeiend?

“Oorsprongsregels kunnen per land verschillen. Stel dat je nu in Nederland machines produceert en deze verkoopt in Zwitserland. Volgens de Zwitserse oorsprongsregels heeft jouw product een EU-oorsprong en kan het zonder invoerrechten worden ingevoerd. Dan komt er een order binnen van een nieuwe Canadese klant. Na enig onderzoek blijkt dat jouw machine volgens de oorsprongsregels van Canada geen EU-oorsprong heeft en hierdoor wordt er acht procent invoerrecht geheven. Dat maakt de export een stuk minder interessant. Het boeiend aan oorsprong is om een oplossing te vinden waarbij de regels wel in jouw voordeel werken. Kan ik bijvoorbeeld iets aan mijn inkoopkanalen doen? Wanneer de oorsprong van de grondstoffen verandert, kan de machine namelijk wel in het gunstige tarief vallen. De oplossing kan dan zijn om een andere leverancier te zoeken die grondstoffen met een EU-oorsprong kan leveren.”

Welke ontwikkelingen zie je?

“De controle vanuit de overheid wordt minder. De verantwoordelijkheid wordt steeds meer verlegd naar bedrijven. Daarnaast kan er ook steeds vaker met verklaringen worden gewerkt waardoor er geen officiële documenten meer nodig zijn. Indien je nu de oorsprong niet juist hebt beoordeeld dan wordt er geen document afgegeven , maar geef je een foutieve verklaring af is dan is er dus geen extra check meer en kan het mislopen. In het voorkomende geval blijkt pas achteraf dat de oorsprong onjuist is en word jij of jouw klant ineens geconfronteerd met naheffingen. Zo ontmoette ik vorig jaar een cursist. Zij vertelde me dat haar bedrijf de mist in was gegaan met de beoordeling van oorsprong. De naheffing? Die was 300.000 euro, voor rekening van hun Zwitserse klant. Maar de schade die de vertrouwensrelatie opliep was nog veel groter. Zie dat maar eens goed te maken. Controle hebben over en het blijven monitoren van je oorsprongsproces wordt in de toekomst nog belangrijker.”

Vraag gratis de opleidingengids aan

In onze gloednieuwe opleidingengids is de feedback van cursisten, waaronder de wens om meer tijd voor praktijk in de opleidingen te plannen, terug te zien. Ook vertellen Paul en andere docenten over hun praktijkervaring en hoe zij die gebruiken in de opleiding. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en denken ook graag mee bij het verbeteren van je logistieke en internationale operatie. Bel onze opleidingsadviseurs op 079 3466990, stuur een mail naar opleidingen@evofenedex.nl of vraag de opleidingengids gratis aan.

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder