Zo maakt docent Jelle van jouw heftruckcertificaat meer dan alleen een verplichting

"Een certificaat maakt je nog geen goede heftruckchauffeur"

06-02-2019  Al ruim 29 jaar geeft Jelle van Draanen les in veiligheidsopleidingen. Van heftruckopleiding tot leidinggeven, met een breed scala aan opleidingen is hij van alle markten thuis. “Als je een heftruckcertificaat hebt gehaald, betekent dat niet dat je een goede heftruckchauffeur bent”.

Hoe bereid jij cursisten voor op de praktijk?

“Allereerst is het belangrijk dat cursisten zich op hun gemak voelen. Daarnaast probeer ik ook te achterhalen uit welke branche zij komen. Met deze informatie kun je – ondanks de basisopleiding - een klein beetje maatwerk toepassen in de opleiding. Als een cursist in de sociale werkvoorziening werkt, dan weet je bijvoorbeeld dat tempo minder belangrijk is dan iemand die dagelijks in een productieomgeving werkt. Daarbij laat ik ze tijdens de opleiding zoveel mogelijk met elkaar samenwerken. Zo leren ze om elkaars rijgedrag te analyseren en te coachen. Op deze manier is de opleiding geen statisch geheel, maar ze leren van elkaars fouten. Dit is ook nodig in het leerproces.”

Welke trends en ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?

“Tegenwoordig hebben bedrijven te maken met een hoge werkdruk, alles moet sneller. Dit leidt in sommige gevallen tot grotere veiligheidsrisico’s. Juist in deze situaties is een goede heftruckopleiding essentieel. Met het enorme aantal toetreders in deze markt, merk ik dat dit de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Daarbij denk ik dat bedrijven nog veel winst kunnen behalen in de communicatie op de werkvloer. In veel bedrijven worden medewerkers gelijk op de machine gezet om aan het werk te gaan. Toch kan het vaak heel nuttig zijn om bijvoorbeeld een dagstart in te voeren. Bespreek met het team de verbeterpunten van de dag ervoor en de planning voor de dag zelf, zo ga je iedere dag efficiënter en veiliger aan het werk.”

Waar moeten cursisten rekening mee houden in de toekomst?

“Door de automatisering en robotisering zal de functie van de heftruckchauffeur verbreed worden. Naast het standaard werk zoals orderpicken en heftruck rijden zal een chauffeur op meer onderdelen ingezet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwaliteitscontroleur of het beheersen van  automatiseringssystemen. Als heftruckchauffeur is het verstandig om je daar nu al op voor te bereiden en te kijken naar de bij- of omschoolmogelijkheden”.

Wil je verder nog iets kwijt?

“Als je een heftruckcertificaat hebt gehaald, betekent dit niet dat je een goede heftruckchauffeur bent. Een certificaat geeft eigenlijk aan dat je een heftruck veilig kunt besturen. Als je dit combineert met praktijkervaring en een stukje veiligheidsbewustzijn, word je pas echt een goede heftruckchauffeur”. Al ruim 29 jaar geeft Jelle van Draanen les in veiligheidsopleidingen. Van heftruckopleiding tot leidinggeven, met een breed scala aan opleidingen is hij van alle markten thuis. “Als je een heftruckcertificaat hebt gehaald, betekent dat niet dat je een goede heftruckchauffeur bent”.

Vraag gratis de opleidingengids aan

In onze gloednieuwe opleidingengids is de feedback van cursisten, waaronder de wens om meer tijd voor praktijk in de opleidingen te plannen, terug te zien. Ook vertellen Jelle en andere docenten over hun praktijkervaring en hoe zij die gebruiken in de opleiding. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en denken ook graag mee bij het verbeteren van je logistieke en internationale operatie.

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder