“Fysieke belasting verlagen kan echt leuk zijn”

Leestijd: 5 minuten

02-06-2020  Elke dag gaat er bij de medewerkers van Deli Home gemiddeld 7.000 kilo aan veelal houten woonproducten of bouwmaterialen door hun handen. Reken maar eens uit hoeveel dit per jaar is. En tot aan je pensioen. Om dit vol te houden is het belangrijk om op de juiste manier te werken. Je wilt ook de volgende dag en de dag erna nog de energie en kracht hebt om te presteren én te genieten van je vrije tijd. Daarom worden bij Deli Home medewerkers op de werkvloer opgeleid tot ergocoach. Zij helpen hun collega’s met slimme tips en tricks om de juiste manier van bewegen onder de knie te krijgen en daardoor met minder lichamelijke belasting te werken.

Projectmatige aanpak

Eind 2019 is Deli Home het opleidingsproject tot ergochoaches gestart en ondertussen zijn er vijftien ergocoaches in huis. Zij hebben eerst zelf geleerd om met zo min mogelijk lichamelijke belasting hun werk te doen. Hierbij zijn ze begeleid door Berlinda Rook-Reinhoudt, trainer bij Buro voor Fysieke Arbeid. Daarna werd de coaches geleerd hoe ze hun opgedane kennis en vaardigheden kunnen overbrengen op hun collega’s. Uiteindelijk wordt een teamplanning gemaakt voor de begeleiding van de medewerkers. Alle medewerkers worden om de beurt gedurende vier tot zes weken door een ergocoach in hun team begeleid tijdens hun werk. Het leren werken met zo min mogelijk lichamelijke belasting moet onderdeel worden van de dagelijkse uitvoering van het werk.

Eye-opener

”Ik dacht altijd dat ik wel goed tilde’, vertelt Egzon Avdiju, ergocoach bij Deli Home, ‘maar dat was dus niet zo. Ik kreeg last van mijn rug en ik ben pas 24 jaar oud. Toen ik mee ging doen aan de opleiding ergocoach was dat een eye-opener voor mij. Nu snapt ik hoe je goed moet bewegen. Mijn werk is er echt lichter door geworden.’”

Egzon is één van de vijftien coaches die collega’s tijdens het werk begeleidt in het beter leren bewegen. Volgens hem is zijn werk zeker fysiek belastend en is beter bewegen noodzakelijk. ”Je voelt dat deze bewegingstechnieken beter zijn voor je lichaam, niet altijd direct, maar iedereen voelt het verschil. Het is leuk om er met z’n allen mee bezig te zijn en te merken dat iedereen er wat aan heeft.”

Whiteboarsessie

Ook Dirk van der Toorn, teamleider van Egzon, beaamt dat zijn medewerkers minder klachten hebben. Hij staat dan ook helemaal achter het project. “Het gaat om je eigen gezondheid toch?.” Volgens van der Toorn staan de ergocoaches goed in de groep. Ze voeren zelf het werk goed uit, hebben een goed werktempo en zijn echte doorzetters. Bij het overbrengen van hun kennis van de bewegingstechnieken aan hun collega’s spreken ze vanuit hun eigen ervaring en daarom nemen de collega’s hun adviezen aan.

Dirk vertelt dat hij is gestart met een whiteboardsessie om het hele team in te lichten. Hij ziet het als zijn taak om de ergocoaches uit zijn team voldoende gelegenheid te geven om tijd te maken om hun collega’s te coachen. Op de vraag of hij dit merkt in een afname van de productiviteit, antwoordt hij laconiek: “echt niets van gemerkt.” Hij noemt zelfs positieve resultaten die verder gaan dan de eigen afdeling. Zo worden de coaches ingezet bij de inrichting van een aantal nieuwe werkplekken in het bedrijf, zijn er aanpassingen gemaakt aan machines en zijn er met een andere afdeling goede afspraken gemaakt over de hoogte van aan te leveren pallets.

Nieuwe manier

Op alle afdelingen logistiek en productie van Deli Home zijn medewerkers opgeleid tot ergocoach. De werkzaamheden zijn per afdeling verschillend, vandaar dat de ergocoaches individueel op hun eigen afdeling hun praktijkbegeleiding krijgen van de trainer van Buro voor Fysieke Arbeid. Bij Deli Home is dit Berlinda Rook-Reinhoudt: “Ik leer de coaches vooral goed kijken naar de werkzaamheden om de lichamelijk belasting te kunnen zien bij hun collega’s. Daarna is het belangrijk om veel te oefenen om de nieuwe manier van bewegen onder de knie te krijgen. De basis is vaak erg eenvoudig; probeer zoveel mogelijk stabiel op twee benen te staan, recht voor je en dichtbij te werken. Ingewikkelder dan dit is het eigenlijk niet."

Uitproberen en oefenen

Ergocoach Egzon vindt het vooral belangrijk om samen met zijn collega’s op zoek te gaan naar wat goed werken is. “Het is leuk om iemand iets te leren waar je echt wat aan hebt. Dat maakt het coachen ook leuker en gemakkelijker.” Hij vindt dat hij in de opleiding tot ergocoach voldoende heeft geleerd om het duidelijk aan zijn collega’s over te kunnen brengen. ”Verder blijft het vooral uitproberen en oefenen in de praktijk. Maar de basiskennis die je nodig hebt om anders naar je werk te kijken, die heb ik nu. Het valt mij nu direct op wanneer iemand niet goed tilt of een werkplek niet goed is opgesteld voor je lichaam.”

Voor Egzon kwam de opleiding tot ergocoach precies op tijd: “Mijn rugklachten zijn gelukkig afgenomen. Ik hoop dat ik met al mijn collega’s ook dit effect kan bereiken want eigenlijk zijn de juiste bewegingstechnieken gewoon nodig om dit werk te doen.”

Webinar Gezond en veilig werken in het 'anderhalvemetermagazijn'

In verband met het coronavirus is de Week van de RI&E landelijk afgelast. Goede informatie en kennis op het gebied van veiligheid en de RI&E blijft echter belangrijk. Om bedrijven in deze uitzonderlijke situatie toch handvatten te bieden organiseren wij van 15 tot en met 19 juni de Week van de Veiligheid. Met diverse webinars, een toolbox, kennisartikelen en whitepapers krijg je dagelijks tips en handvatten om - ook in de anderhalvemetereconomie - veilig en gezond te (blijven) werken. Mis niets van deze week en meld je aan voor de mailupdates.

De Week van de Veiligheid trapt af met op maandag de webinar Gezond en veilig werken in het 'anderhalvemetermagazijn'. In deze webinar helpen specialisten van evofenedex, TNO en Buro voor Fysieke Arbeid je op weg om met behulp van quick wins veilig en gezond te kunnen blijven werken in het anderhalvemetermagazijn.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder