Zo stimuleert Eosta innovaties en ontwikkelingen vanaf de werkvloer (+video)

Verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie

26-08-2019  Als teamleider bij biologische groente- en fruitgroothandel Eosta is Iloy Runtuwailan continu op zoek naar innovaties en ontwikkelingen om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de steeds veeleisender klanten en leveranciers. Samen met zijn warehousemanager en planners is hij verantwoordelijk voor de gehele interne logistiek. Ter voorbereiding op het evenement Mens&werk in de logistiek spraken we hem over de veranderende arbeidsmarkt, sociale innovatie en automatisering binnen de organisatie.

Veranderende arbeidsmarkt

Last van personeelstekorten hebben ze niet bij groothandel Eosta in Waddinxveen. Dagelijks zorgen de ruim honderd vaste medewerkers, aangevuld met slechts zes flexkrachten, voor het reilen en zeilen in de organisatie. “De veranderende arbeidsmarkt zien we onder andere terug in de trends rondom digitalisering en automatisering. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer gewerkt met computers en scanners. Dan heb je wel personeel nodig dat hiermee overweg kan of daarvoor opgeleid kan worden”, licht Iloy toe.

Sociale innovatie

In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van goede en betrokken medewerkers een uitdaging voor veel organisaties. En als je deze mensen eenmaal in je organisatie hebt, wil je ze zo lang mogelijk behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze te betrekken bij innovaties en ontwikkelingen. Iloy legt uit: “Wij proberen innovaties en ontwikkelingen zoveel mogelijk vanaf de werkvloer te stimuleren. Daarom hebben we een 5S-team samengesteld. Dit is een projectgroep die zich richt op het scheiden, schikken, standaardiseren, schoonmaken en standhouden van de werkomgeving. Deze werkmethode moet leiden tot focus, overzicht en productiviteit. De bedoeling is dat het team zelf met verbetervoorstellen komt en deze ook zelf uitvoert. Zo proberen we het draagvlak in de organisatie te vergroten en innovaties ook op de werkvloer te borgen”.

Toekomst

Ondanks dat de automatiseringsmogelijkheden steeds toegankelijker worden, denkt Iloy dat Eosta in de toekomst afhankelijk blijft van mensenwerk. “Volledige automatisering zie ik voorlopig niet gebeuren. We proberen wel delen van het logistieke proces te automatiseren. Werkzaamheden worden hierdoor makkelijker, efficiënter en duidelijker, denk bijvoorbeeld aan administratieve handelingen. Maar mensenwerk blijf je voorlopig houden als je werkt met verse producten, zoals wij.”

Pocketguide 'Mens&werk in de logistiek'

Om handels- en productiebedrijven meer en beter inzicht te geven in de gevolgen van de veranderende arbeidsmarkt hebben wij praktijkverhalen en tips van bedrijven en experts verzameld. Ben je op zoek naar voorbeelden van en tips over robotisering, het meekrijgen van medewerkers op de werkvloer bij veranderingen, nieuwe manieren van personeel werven en de Wet arbeidsmarkt in balans? Vraag dan het boekje kosteloos aan.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder