Magazijnveiligheid bij Swinkels Family Brewers

“We werken veilig, of we werken niet”

Het schilderen van palen, een goede training, het scheiden van heftrucks en de inzet van automatisch geleide voertuigen, maar ook viertons heftrucks die zijn voorzien van extra brede vorken. Het zijn zomaar wat maatregelen die Swinkels Family Brewers heeft genomen om de veiligheid te vergroten en het intern transport te verbeteren. In een driedelige artikelreeks nemen we je mee in de wereld van magazijnveiligheid bij Swinkels Family Brewers, voormalig Bavaria. In deel 1: “We werken veilig, of we werken niet”.

Bij Swinkels Family Brewers in Lieshout zijn tientallen heftrucks 24 uur per etmaal actief, samen met een flink aantal automatisch geleide voertuigen (AGV’s). En dat in een magazijn van ongeveer tien voetbalvelden groot. “Wacht even, we moeten ons eerst aanmelden”, zegt Anouk van Dijk, warehouse manager. Samen met Remco van de Vorst, shift leader warehouse, is zij verantwoordelijk voor de veiligheid en het goede verloop van het intern transport. “Goed intern transport gaat gepaard met veiligheid, want we werken veilig, of we werken niet”, stelt Van Dijk meteen.

Mededeling

Het aanmelden bij het betreden van het magazijn is zo’n veiligheidsmaatregel. “Alle heftruckchauffeurs hebben een terminal in hun cabine. Zij krijgen nu de mededeling op hun scherm dat er een groep mensen het warehouse binnenkomt. We hebben bewust weinig looppaden en normaliter loopt er niemand door het warehouse. Per dag worden hier gemiddeld achtduizend pallets verplaatst en dat loopt op drukke dagen op tot elfduizend. Dan wil je liever geen mensen binnen hebben die dat proces verstoren.”

Maatwerk

Wat meteen opvalt bij binnenkomst zijn de enorme heftrucks met vier vorktanden. “Die worden speciaal voor ons gemaakt. Dankzij de verbrede vork kunnen we in één keer vier minipallets of twee normale europallets verplaatsen”, legt Van Dijk uit. “Wij hebben geen heftrucks gekocht vanwege de prijs, maar omdat ze passen bij ons proces.” Volgens Hans Raats, coördinator rollend materieel, is dat een bewuste keuze. “Fabrikant Carer bouwt elke heftruck speciaal voor ons op maat. Daarbij hebben we ook nagedacht over de ergonomie. Zo is de cabine ruim en hoog, zodat bestuurders over de lading kunnen heenkijken en vooruit kunnen rijden. Ook zijn de stoelen specifiek uitgekozen vanwege hun comfort. Daarnaast moet alles van staal zijn. Kunststof is voor ons niet interessant, want het materieel moet hufterproof zijn. Wat dat betreft zijn onze heftrucks maatwerk, tot de batterij aan toe.”

Dit artikel is onderdeel van een driedelige serie over magazijnveiligheid bij Swinkels Family Brewers. Lees volgende week het tweede artikel over medewerkers als experts van de werkvloer.

Wil jij – net als Swinkels Family Brewers - aan de slag met de veiligheidscultuur in je magazijn? Kom dan naar de Dag van het Magazijn op 15 november in Zoetermeer. Laat je inspireren door experts en vakgenoten tijdens interactieve workshops en ontmoet de prijswinnaar van het Veiligste Magazijn.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder