Zo vergroot docent Nico het veiligheidsbewustzijn bij werken met intern transport

Het leren beheersen van intern transportmiddelen, zoals de heftruck, is één, er veilig mee werken is twee. Docent Nico de Reus (62) geeft in zijn cursussen extra aandacht aan veilig werken.

Hoe bereid je cursisten voor op de praktijk?

“Door vooraf duidelijk te vertellen wat de doelstellingen van de training zijn. Het is niet de bedoeling dat wij de chauffeur tijdens een opleiding intern transport alleen maar leren om op een machine te rijden, dus hem de trucjes te leren. Zeker zo belangrijk, zo niet belangrijker, is de chauffeur te leren omgaan met de veiligheid in het magazijn of de fabriekshal waar hij zijn werk doet.”

Hoe belangrijk is het om opgeleid te worden in de eigen werkomgeving?

“De laatste jaren zie ik een verschuiving van het trainen op een opleidingslocatie naar het trainen in de eigen werkomgeving. De cursisten trainen dan met eigen materieel en in hun eigen omgeving. Zo leren ze in het geval van een heftruckcursus ook direct de gevaarlijke plekken kennen. Bedrijven zien steeds meer de waarde in van incompanytrajecten en leiden daarnaast meer bedrijfstrainers op, medewerkers die het eigen personeel intern trainen. Dat verhoogt de flexibiliteit.”

Wat zie je als een grote uitdaging?

“Het veiligheidsbewustzijn is niet in elke laag van een organisatie even groot. De uitdaging ligt vooral bij het bewustmaken en trainen van de middenlaag in een organisatie, zoals teamleiders. Als zij overtuigd zijn van de meerwaarde van het trainen in veiligheidsbewustzijn voor alle medewerkers, heb je al een hele slag gewonnen. Zij sturen de grootste groep aan, met de meeste operationele medewerkers.”

Wanneer is een opleiding volgens jou goed geslaagd?

“Het is altijd mooi om te zien als een cursist tips en tools over veiligheid die ter sprake zijn gekomen in een opleiding verwerkt in een eindopdracht of zelf in de praktijk. Dan heb ik het over het aanpassen van looppaden, het beter organiseren van de aanwezigheid van voetgangers in het magazijn, een verkeersplan optimaliseren of zelfs verbouwingen.”

Vraag gratis de opleidingengids aan

In onze opleidingengids is de feedback van cursisten, waaronder de wens om meer tijd voor praktijk in de opleidingen te plannen, terug te zien. Ook vertellen Jelle en andere docenten over hun praktijkervaring en hoe zij die gebruiken in de opleiding. We helpen je bij het maken van de juiste keuzes en denken ook graag mee bij het verbeteren van je logistieke en internationale operatie.

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder