Zo zorgt docent Rinze ervoor dat projectmatig werken leuk én effectief is

‘Als projectmatig werken leuk is, dan is het resultaat beter’

Project- en changemanagement wordt nog amper toegepast in het bedrijfsleven. Jammer, vindt onze docent logistiek management Rinze Bredschneijder (38). Hij denk dat veel bedrijven kunnen profiteren van deze manier van werken.

Hoe bereid jij cursisten voor op de praktijk?

“Het werkt goed om de theorie op een dusdanige manier te brengen dat deze voor cursisten toepasbaar is op de eigen werkomgeving. Ik gebruik daarom voorbeelden die ik opdoe tijdens mijn werk in het bedrijfsleven of ik gebruik opvallende situaties uit het nieuws. Mislukkingen zijn het  meest leerzaam. Samen met de cursisten onderzoek ik dan wat het effect is als de theorie niet wordt toepast.”

Wat zijn knelpunten binnen jouw vakgebied?

“Helaas wordt project- of changemanagement nog zelden toegepast door bedrijven. We weten bijvoorbeeld allemaal dat je voor een verandertraject een aantal stappen moet doorlopen als je de medewerkers mee wilt krijgen, te beginnen met een gedeeld urgentiebesef. Vanwege tijdsgebrek worden deze stappen helaas meestal overgeslagen. Het management besluit dan ‘met de botte bijl’ de nieuwe manier van werken in te voeren. Maar deze aanpak werkt niet.”

Verschilt project- en changemanagement per branche?

“Projectmanagement wordt vooral ingezet door branches die regelmatig op projectbasis werken, zoals IT-bedrijven of logistieke dienstverleners. Bij productiebedrijven is de acceptatie van een projectmatige manier van werken vaak beperkt en roept het veelal irritatie of weerstand op. Het is daarom belangrijk om project- en changemanagement per situatie te bekijken. Tijdens de cursus behandel ik uitgebreid hoe je met weerstand en irritatie om kunt gaan, maar ook hoe je dit kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een project zonder de typische projectmanagementterminologie of een ‘light versie’ projectmanagement om de belanghebbenden de waarde van het proces in te laten zien. In alles wat je doet is het belangrijk dat je niemand onderweg verliest, want je hebt elkaar nodig.”

Waar moeten cursisten rekening mee houden in de toekomst?

“Maak van project- en changemanagement niet een doel op zich, want dan haken medewerkers juist af. Zie het als een manier van werken die efficiency vergroot. Denk aan praktische oplossingen om de hoge administratieve last en vele e-mails te beperken, zoals Whatsappgroepen, Sharepoint of Facebook@ Work. Een project werkt het best als het leuk is, energie geeft en een trots team oplevert.”

Wanneer ben je tevreden over een cursus?

“Het is fantastisch om te zien dat iedereen stappen maakt tijdens de cursus project- en changemanagement. Gedurende de cursusperiode werken cursisten aan een eigen werkstuk, waarop medecursisten en ik heel gericht feedback kunnen geven. Aan het eind van de cursus gaat iedereen naar huis met een gedegen projectplan – meestal van een echt project binnen zijn bedrijf. Als een cursist niet meer opziet tegen een project maar juist lol krijgt in het projectmatig werken, dan is mijn missie geslaagd.”

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder