Zo zorgt grondstoffenbedrijf SUEZ voor aantrekkelijk werkgeverschap

Duurzaamheid trekt personeel aan

05-09-2019  Grondstoffenbedrijf SUEZ verwerkt afvalstromen tot grondstoffen die te hergebruiken zijn voor nieuwe materialen, producten of energie. SUEZ is een internationale organisatie en heeft in Nederland zo’n tweeduizend medewerkers in dienst. Samen met de Regio Logistiek Manager is Logistiek Support Manager Tom de Heus sinds twee jaar verantwoordelijk voor de operatie van vijfhonderd vaste medewerkers en honderd uitzendkrachten.

Waar het een paar jaar geleden tijdens de economische crisis relatief makkelijk was om personeel te vinden, is het verloop op dit moment hoger. Het is een stuk lastiger geworden om goede mensen aan te trekken, vertelt Tom. “Een aantal jaren geleden kozen mensen voor zekerheid, nu grijpen ze eerder de kans om iets anders te gaan doen. En daarom moeten we dezelfde functies steeds opnieuw zien in te vullen. Dat gaat vooral om operationeel personeel; iedereen is op zoek is naar goede chauffeurs of verkoopmedewerkers. We moeten onze creativiteit meer aanboren om (vooral) operationeel personeel aan ons te binden. En dat lukt aardig.”

Afval is waardevol

SUEZ is een bedrijf in transitie. Het schuift steeds meer op in de keten en is al lang niet meer alleen een logistiek bedrijf dat afval inzamelt. “We werken aan een duurzame missie: afval is waardevol. Het is niet het einde van iets, maar juist het begin van iets nieuws”, zegt Tom. “Door afval goed te scheiden, kunnen we de grondstoffen die al uit de aarde zijn gehaald steeds weer opnieuw inzetten voor nieuwe materialen en producten. En zo sparen we de aarde. Dat verhaal kun je goed gebruiken bij het werven van medewerkers. Het duurzame aspect spreekt veel mensen aan. Binnen SUEZ zijn we allemaal op onze eigen manier met deze missie bezig. Zeker onze chauffeurs hebben hierbij een belangrijke rol: zij zijn het visitekaartje van ons bedrijf. Dus daar besteden we intern ook veel aandacht aan.”

suez - werven en behouden personeel

 

Andere manier van werven

Vanwege de uitdagende arbeidsmarkt zet SUEZ nu ook in op andere manieren van werven, vertelt Tom. “De huidige markt zorgt er voor dat wij op nieuwe manieren gaan werven. Voor het  uitvoerend personeel, maken we veel gebruik van uitzendbureaus, en we leiden zelf ook mensen op om als chauffeur aan de slag te gaan. Verder zijn via social media kandidaten op een simpele en gerichte manier te benaderen; daar maken we nu ook meer dan voorheen gebruik van. En onze HR-collega’s zijn meer bezig met wervingsactiviteiten. Daar ligt voor hun nu de prioriteit. ”

Persoonlijkheid

Persoonlijkheid is voor SUEZ leidend bij de werving en selectie. “We zien dat bij ons bedrijf een bepaald type persoon werkt. En dat hoeft dan niet altijd met een specifieke opleiding te zijn, al moet een chauffeur natuurlijk wel een rijbewijs hebben. Wat ook meespeelt is de ‘hire for attitude’-gedachte. Daarmee zeg je dat we iemand aannemen om de persoon die hij/zij is en niet alleen maar vanwege de vaardigheden en kennis. En natuurlijk komt daar de match met de organisatie bij. Daarnaast zien we steeds meer dat mensen een bedrijf zoeken met maatschappelijk nut. En dat past goed bij onze duurzaamheidsgedachte.”

Doorgroeien

De vele doorgroeimogelijkheden bij SUEZ hebben een tweeledig effect; ze zorgen voor een goede binding met de medewerkers en bijkomend voordeel is dat daardoor medewerkers langer bij SUEZ blijven werken. “We zijn een grote organisatie, waardoor er aardig wat doorgroeimogelijkheden aanwezig zijn. Chauffeurs kunnen bijvoorbeeld doorgroeien naar locatiemedewerker. Dat geldt ook voor de doorgroei binnen het chauffeursvak. We stimuleren chauffeurs om door te groeien naar mentorchauffeur zodat ze andere chauffeurs kunnen begeleiden. Verder zien we dat medewerkers van de inzameling doorgroeien naar halacceptatie, de weegbrug, planning of als ondersteuning van de teamleider”, aldus Tom.


Evenement Mens&werk in de logistiek

Heb jij moeite met het vinden van (kwalitatief goed) personeel? Dan ben je niet de enige. Toch liggen de oplossingen voor het vinden, binden en benutten van logistiek talent dichterbij dan je denkt. Tijdens het evenement Mens&werk in de logistiek op 3 oktober 2019 ontmoet je vakgenoten en experts en ga je samen op zoek naar praktische en direct toepasbare oplossingen voor onder andere de veranderende wetgeving (denk aan Wab en zzp), het werven en behouden van logistiek talent, duurzame inzetbaarheid en het worden van de beste werkgever in de logistiek.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder