Zomertip: voorkom problemen met de tankpassen

Controle schiet vaak tekort bij bedrijven tijdens de zomerperiode

05-07-2018  De wagenparkbeheerder die geniet van een welverdiende vakantie, een flexkracht die niet precies weet hoe het werkt en criminele bendes die hun slag slaan. In de zomerperiode stijgt het aantal incidenten met brandstofpassen, weet BP. Zij helpen onze leden met een aantal tips.

Wijs een vervanger aan

Als de wagenparkbeheerder of een andere aangewezen manager lekker op het strand ligt, ontbreekt er een stukje controle op de tankpassen. Want waar deze persoon normaliter monitort waar en hoeveel er getankt wordt, ontbreekt dat in deze periode.  En dan valt het dus niet op als er ineens drie keer wordt getankt in een omgeving waar jij helemaal niet actief bent. Om zo’n situatie te voorkomen is het verstandig om een vervanger aan te wijzen. Deze kan dan controleren of er geen vreemde transacties plaatsvinden.

Instrueer flexkrachten goed

De tankpas heeft dezelfde waarde als een bankpas en moet dan ook hetzelfde worden behandeld. Vaste krachten weten dat als geen ander. Zij krijgen vooraf duidelijke instructies en protocollen mee waaraan ze zich moeten houden, zoals ‘schrijf de pincode niet op de pas’ en ‘tank alleen bij specifieke stations’. Bij flexkrachten worden de instructies en protocollen niet of nauwelijks uitgelegd en dat heeft gevolgen. Zo komt diefstal vaker voor omdat de pas in de cabine wordt achtergelaten, of lezen medewerkers de pincode hardop voor bij de kassa. Geef dus duidelijke instructies mee, juist aan flexwerkers.

Pas op voor criminele bendes

Een andere vorm van fraude komt van criminele bendes die toeslaan bij stopplaatsen in met name Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Zwitserland. Wanneer de chauffeur bijvoorbeeld gebruik wil maken van het toilet of de douches bij het station, moet hij in geen geval de voertuigsleutels, paspoort of tankpas afgeven om als borg te dienen. Volgens Europol komt het namelijk steeds vaker voor dat criminelen met de bemachtigde spullen aan de haal gaan.

Stel een aankooplimiet in

Om te voorkomen dat de brandstofpas wordt gestolen of dat criminelen deze misbruiken kan er bij de evofenedex-brandstofpas onder meer een aankooplimiet worden ingesteld per bestuurder, voertuig of beiden. Wanneer deze wordt overschreden krijgt de gebruiker een sms-alert of e-mail. Die kan dan de pincode wijzigen of de pas direct blokkeren.  Deze waarschuwingen zijn onder andere in te stellen op locatie, type tankstation, kilometerstand en brandstofvolume. Zo heeft de beheerder zelf altijd grip.

Naast het instellen van een limiet door de brandstofpasbeheerder helpt ook BP mee. De afdeling security screent met behulp van een internationaal team de transacties met behulp van een transactiepatroonanalyse. Als zij afwijkende transacties constateren wordt de klant direct op de hoogte gebracht en de passen geblokkeerd

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder