Nieuwe DC voor Jumbo

Leestijd: 5 minuten

21-09-2020  Van binnenkomst van producten van leveranciers tot het vertrek naar de winkels: bij driekwart van de producten in het nieuwe distributiecentrum van Jumbo Supermarkten in Nieuwegein komt er geen werknemer aan te pas. Het gloednieuwe gemechaniseerde magazijn kan eind dit jaar zo’n twee miljoen colli per week verwerken, waarbij de machine de goederen ook nog zo weet te stapelen dat ze voor een bepaalde locatie in de supermarkt bij elkaar staan.

Niet het geschreeuw van medewerkers en luide radio’s, maar het gezoem van kranen en rollenbanen overheerst in het gloednieuwe distributiecentrum van Jumbo Supermarkten in Nieuwegein. Net als eerder onder meer Hoogvliet en Albert Heijn heeft de supermarktketen uit Veghel een zo goed als volledig gemechaniseerd distributiecentrum in gebruik genomen, dat zich voorlopig ook nog het duurzaamst ontworpen distributiecentrum ter wereld mag noemen. Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo, kijkt trots naar de kranen die af en aan rijden en pallets wegzetten in stellingen Karel de Jong: “De orderpickingmachine zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst.” van bijna dertig meter hoog. Vanuit dit dc worden nu honderd winkels beleverd en dat moet eind dit jaar groeien naar alle winkels, in totaal 676. “In dit distributiecentrum staan onze langzaam- en mediumlopers opgeslagen. Vanaf hier gaan ze in vrachtauto’s naar de supermarkt of onze hubs. Dan hebben we het over een totaal van twee miljoen colli per week, en we hebben de ruimte om op te schalen naar 2,6 miljoen.” In het gebouw met een oppervlakte van 43.500 vierkante meter zijn nog wat plaatsen leeg om uit te breiden. “We kunnen nu zo’n 22.000 pallets kwijt. De gemiddelde doorlooptijd hier is negen dagen.”

Allemaal uniek

Het automatiseringssysteem is afkomstig van Witron en bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. “De orderpickingmachine zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst”, legt De Jong uit. “In het dynamic picking-systeem worden kratten met behulp van een pick by light-systeem gepickt. Die kratten worden dan vervolgens automatisch in een rolcontainer geplaatst. Dat wordt zelfs gedaan op basis van de winkel waar het naar toe gaat. Wij hebben 676 winkels die allemaal uniek zijn, want bij iedere winkel zijn de behoeften van de klant anders. Wij kunnen in dit distributiecentrum de containers zo stapelen dat ze voor 95 procent aansluiten bij het schappenplan in de winkel. Dat scheelt in de winkel enorm veel tijd, omdat elke container bij een gangpad past. Voorheen stond alles veel meer door elkaar, waardoor medewerkers de hele winkel door moesten met zo’n kar om alles te vullen.” Dat er nu per winkel kan worden gestapeld is niet alleen fijn voor de medewerker, het is ook goed nieuws voor de klant volgens De Jong. “Er is veel differentiatie in winkelaanbod. We hebben grote supermarkten, maar ook kleine stadswinkels. Dankzij dit nieuwe magazijn kunnen we al die winkels nog beter beleveren. Met deze machines hebben we lagere kosten en een hogere productiviteit. Dat voordeel vertalen we door naar de klant aan de kassa.” Nog een voordeel is dat de regionale dc’s van Jumbo meer ruimte krijgen, omdat alle langzaam- en mediumlopers naar Nieuwegein verhuizen. “Daardoor krijgen die regionale dc’s meer ruimte. Ook voor de landelijke distributie van een deel van de verse producten onderzoeken we nu de mogelijkheden voor een gemechaniseerd nationaal distributiecentrum in Nieuwegein.”

jumbo1

 

Goed personeel

Met de ingebruikname van het hypermoderne dc gaat de vestiging in Elst dicht. Waren er daar nog zo’n 700 mensen aan het werk, in Nieuwegein zijn dat er rond de 250. “Dat zijn ook mensen met een andere functie”, legt De Jong uit. “We moeten ook wel, want het wordt steeds moeilijker om goed personeel te vinden.” Op de werkvloer zijn deze ochtend dan ook niet alleen medewerkers aan het werk die een klein deel van het assortiment nog picken, maar ook jongens en meiden met laptops om de robots aan de gang te houden en waar nodig te verbeteren. “We zijn druk bezig om alle kinderziekten er nog uit te halen.” Niet alleen de operatie in het gebouw, maar ook het gebouw zelf is uniek, legt De Jong uit. “Dit is momenteel het duurzaamst ontworpen distributiecentrum ter wereld dat voorzien is van het hoogst mogelijke Breeam-ontwerpcertificaat.” Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, heeft Jumbo zoveel mogelijk gebruikgemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. “Daarnaast hebben we ons dak voorzien van ongeveer 13.500 zonnepanelen waarmee we aan een groot deel van de energiebehoefte van dit pand kunnen voldoen. Daarnaast hebben we een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt voor de wc’s en is de buitenkant van het pand ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels.” De keus voor Nieuwegein is ook mede gemaakt vanuit duurzaamheid, aldus De Jong. “Door de centrale ligging zijn de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief kleiner dan nu vanuit Elst. Dit draagt vanzelfsprekend ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.” De komende maanden worden gebruikt om de kinderziekten eruit te halen. “Eind dit jaar moet alles hier letterlijk op rolletjes lopen en kunnen we al onze winkels en hubs beleveren.”

karel de jong

Karel de Jong: “De orderpickingmachine zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst.”

Nieuw DC in cijfers

De oppervlakte van het pand is 43.500 vierkante meter. Voor de operatie wordt onder meer gebruikgemaakt van 4 palletliften, 7 hoogbouwkranen, 11 transferkarren, 1 kratopzetmachine, 12 ompakstations, 80 trayhousekranen en 20 orderpickmachines. In totaal is er 8 kilometer aan transportband geplaatst en is er voor de mechanische installatie 7.000.000 kilo staal gebruikt, vergelijkbaar met de Eiffeltoren. Mocht er brand uitbreken, dan zijn er 24.500 sprinklerkoppen aanwezig die vastzitten aan 79 kilometer aan leiding.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex magazine.

Magazijnadvies nodig?

Wil je de leverbetrouwbaarheid verhogen, doorlooptijden verkorten, een tekort aan personeel opvangen of de operationele kosten verlagen? Het magazijn speelt een cruciale rol binnen de logistieke keten. Het continu verbeteren van je interne logistiek is dan ook essentieel voor het leveren volgens de klantwensen tegen zo laag mogelijke operationele kosten. We helpen je graag verder.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder