Grootste zorg is dat Europese exporteurs minder gemakkelijk toegang krijgen tot Britse markt

Leestijd 2 minuten

10-09-2020  Deze week staat in het teken van wederom een onderhandelingsronde tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsakkoord. Parallel aan de onderhandelingen loopt nu in het VK een omstreden wetgevingstraject over de status van Noord-Ierland. Dit is omstreden omdat het niet in lijn is met de afspraken uit het scheidingsakkoord tussen de EU en het VK. evofenedex maakt zich zorgen over de voortgang van de onderhandelingen. Een juridische strijd over de reeds gemaakt afspraken kost immers tijd en capaciteit die broodnodig is om te komen tot een noodzakelijk handelsakkoord.

Waar het momenteel om draait bij de brexit, is dat premier Boris Johnson op termijn af wil van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft tot gevolg dat er dan alsnog grenscontroles zouden ontstaan tussen de Ierse en Noord-Ierse grens, terwijl eerder is afgesproken met de Europese Unie dat controles achterwege zouden blijven. De grootste zorg bij de achterban van evofenedex bij een no deal brexit is dat Europese exporteurs minder gemakkelijk toegang krijgen tot de Britse markt. Zijn wij zonder gelijke standaarden en met invoerrechten en douaneprocedures nog voldoende concurrerend?

Niets is uitgesloten

Er resten nog enkele weken voor toenadering in de onderhandelingen, de kans op een fatsoenlijke deal wordt helaas niet groter. Bedrijven werken nu desalniettemin hard aan de voorbereidingen op de situatie per 1 januari. Deze bedrijven weten waar zij aan toe zijn voor wat betreft douaneverplichtingen en logistiek-operationele uitdagingen. Op het terrein van handelsafspraken is echter nog onzekerheid. Zal de handel zonder een deal terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie? Of zal er de komende weken onder toegenomen druk en spanningen toch een beperkt akkoord worden bereikt? De kans daarop lijkt steeds kleiner, maar de belangen voor zowel de Britse als Europese economie zijn groot, waardoor niets is uitgesloten.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder