Zuid-Korea goud waard voor handel met Azië

Jaarlijks voor meer dan zeven miljard aan handel tussen Nederland en Zuid-Korea.

De olympische winterspelen in het Zuid Koreaanse PyeongChang zijn van start gegaan en de eerste gouden medailles zijn inmiddels gewonnen. Veel Nederlandse bedrijven grijpen de spelen aan om zich in het Aziatische land te profileren, zoals Heineken.

De band tussen Korea en Nederland gaat al terug tot 1653, toen Hendrick Hamel als VOC-schipbreukeling aanspoelde en een reisverslag schreef over Korea. De Nederlander is een beroemdheid in het Aziatische land. Maar ook Nijntje, Vincent van Gogh en kunstenaar Florentijn Hofman, de man achter de gigantische badeend, genieten populariteit. En ook Guus Hiddink kan daar nog steeds niet veilig over straat.

Aardolieproducten

Voor Nederland is Korea een belangrijke handelspartner in Azië. Jaarlijks wordt er voor 4,1 miljard euro geëxporteerd naar het land, zo blijkt uit CBS-cijfers. Dan gaat het vooral om gespecialiseerde machines en medicinale en farmaceutische producten. Vanuit Korea importeren we voor 3,1 miljard. Dan gaat het natuurlijk om elektronica van onder andere Samsung en LG, maar het grootste importproduct is ruwe aardolie en aardolieproducten.

Zuid-korea

De Zuid-Koreaanse markt is interessant voor ondernemers. De economie groeit er gestaag en het land heeft de hoogste gemiddelde internetsnelheid ter wereld. De ongeveer 51 miljoen inwoners maken daar gretig gebruik van en de e-commercemarkt van het land staat in de wereldwijde top-10. Steeds meer detailhandelsbedrijven strijken dan ook neer in het Aziatische land.

Zorgen

Ook Nederlandse bedrijven zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden, zo blijkt uit het onderzoek Trends in Export. Het land staat in de top-5 van landen waarin bedrijven mogelijkheden zien. Wel maken ondernemers zich nog altijd zorgen over mogelijke onrusten met het onvoorspelbare buurland Noord-Korea. De afgelopen maanden liep de spanning op het schiereiland behoorlijk op na een serie rakettesten en atoomproeven. Maar juist met de olympische spelen lijken de landen weer meer toenadering te zoeken tot elkaar.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder