Bedrijven moeten zich oriënteren op veranderingen in IT-processen

Leestijd 1 minuut

10-08-2021  De Zwitserse douane is op 1 januari 2018 gestart met het moderniseren en digitaliseren van de Federale Douaneadministratie. Dit project, dat eind 2026 afgerond zal zijn, komt langzamerhand in een fase waarbij bedrijven zich moeten gaan oriënteren op noodzakelijke veranderingen in hun IT-processen. Veel Nederlandse bedrijven hebben filialen in Zwitserland of gebruiken Zwitserland als transitland.

Douane-, belasting- en heffingsprocessen worden vereenvoudigd, geharmoniseerd en volledig gedigitaliseerd. Efficiëntere processen en digitale netwerken hebben als doel een betere veiligheid voor de Zwitserse bevolking en bedrijven. Daarnaast is de organisatie na de reorganisatie beter uitgerust de uitdagingen omtrent grensoverschrijdende criminaliteit en illegale migratie het hoofd te bieden.

Het DaziT-programma is het sleutelelement in de modernisering en digitalisering van de Federale Douaneadministratie.  DaziT refereert aan  ‘dazi’, het Reto-Romaanse woord voor 'douane' en voor ‘verandering’. DaziT is meer dan een digitaliserings- en IT-project. Ook de hele douaneorganisatie verandert fundamenteel.

 

Via deze link tref je een video aan die inzicht geeft in de gevolgen van de veranderingen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder