Verwijdering gebruikt wit- en bruingoed

Door het Besluit beheer wit- en bruingoed krijgen zakelijke en particuliere gebruikers te maken met een gescheiden inzameling van wit-, grijs- en bruingoedproducten die zij willen afdanken.

  • Producenten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten zijn verantwoordelijk voor een milieuvriendelijke inzameling en recycling als eindgebruikers deze apparaten afdanken. Hiervoor brengen zij een verwijderingsbijdrage in rekening bij de detaillist. Iedere producent, importeur en zelf-importerende detaillist die producten als eerste op de Nederlandse markt afzet, moet bij het ministerie van VROM een plan van aanpak (mededeling) indienen.
  • Detaillisten van elektrische huishoudelijke apparaten moeten bij aankoop van een nieuw elektrisch huishoudelijk apparaat een soortgelijk oud apparaat van de klant innemen. Dus een oude tv voor een nieuwe tv of een oude koelkast voor een nieuwe koelkast. Het merk maakt niet uit. De detaillist berekent de verwijderingsbijdrage door aan de consument als die een nieuw apparaat aanschaft.
  • Gemeenten zijn verplicht de afgedankte elektrische huishoudelijke apparaten gratis in te nemen. De wijze waarop kan per gemeente verschillen.

Stichting Nederlandse Verwijdering van metalectroproducten

Producenten en importeurs die deelnemen aan het collectieve systeem van de Stichting NVMP kunnen op 2 manieren afgedankte apparaten inleveren:

  • rechtstreeks aanbieden bij de verwerkers: zij berekenen dezelfde prijs als de NVMP voor de recycling van afgedankte apparaten
  • de NVMP-ophaalservice: voor garantie- en coulancegoederen, maar niet voor de ‘dead on arrival’ producten, productie-uitschot en losse onderdelen

Detaillist kunnen afgedankt materiaal bij 4 instanties gratis inleveren:

  • reinigingsdienst van de gemeente
  • Regionaal Overslag Station (ROS): een ROS heeft ruime openingstijden en ligt niet meer dan 20 km van een gemeente
  • distributiecentrum: voor detaillisten die deel uitmaken van een detailhandelsketen met een distributiecentrum
  • NVMP-ophaalservice: als bovengenoemde routes geen oplossing bieden

Nieuwe afvalregeling gebruikt wit- en bruingoed

Winkeleigenaren die elektronische apparatuur verkopen, moeten beschikken over een inzamelpunt voor kleine afgedankte elektronica. Producenten en importeurs worden stapsgewijs verplicht meer afgedankte apparaten in te nemen. Dat is het gevolg van een Europese richtlijn, die sinds 14 februari 2014 in Nederland is ingevoerd.Afgedankte apparaten hoeven niet direct en ter plaatse te worden teruggenomen bij de bezorging van een vervangend nieuw product.

Het gaat om de Regeling AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparaten), welke geldt voor winkels met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van meer dan 400 vierkante meter.

Stapsgewijs

In 2016 moeten producenten en importeurs nog 12 kilo per Nederlander AEEA innemen. Dat is stapsgewijs verhoogd en gaat naar zeventien kilo in 2019.

Ook gelden er nieuwe regels voor exporteurs van AEEA, welke de illegale export moeten indammen. Zo worden exporteurs verplicht te testen of apparatuur werkt, zodat kapotte apparaten niet als tweedehands producten de grens overgaan. De exporteurs moeten hierover documenten kunnen overleggen.

Kwaliteitsnormen

Door het besluit wordt aan alle bedrijven die elektronisch afval verwerken dezelfde hoge kwaliteitsnormen opgelegd. Ook worden ze verplicht om te registreren wat ze verwerken. Het besluit is genomen in overleg met de recyclingindustrie en de producenten verenigd in de NVMP.

De maatregelen zijn nodig omdat Nederland de komende jaren onder een aangescherpte Europese richtlijn veel meer afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) moet gaan verantwoorden.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder