skipToContentskipToFooter

Wat is REX en wanneer kun je het systeem gebruiken?

Het REX-systeem (Registered Exporter) is een certificeringssysteem voor goederen van oorsprong in de preferentiële regelingen. Het REX-systeem is vanaf 1 januari 2017 als eerste toegepast binnen het Algemeen Preferentieel Systeem (APS) en later ook in de handelsakkoorden met Canada en Japan. Door middel van zelfcertificering stellen de marktdeelnemers zelf een attest van oorsprong op. Om een attest van oorsprong te mogen opstellen, moet een marktdeelnemer door zijn bevoegde autoriteit geregistreerd worden in de REX-database.

Tariefpreferentie

Als je gebruikt wilt maken van tariefpreferentie dan dien je de oorsprong van de goederen aan te tonen. Het document dat hier vroeger voor werd gebruikt was het certificaat van oorsprong Form A. Vanaf 2017 werd dit systeem voor goederen uit de APS-landen in fases vervangen door het systeem van zelfcertificering door geregistreerde exporteurs ofwel REX. Exporteurs in APS-landen kunnen ipv het Form A een zogenaamd attest van oorsprong afgeven. In een aantal gevallen kun je als exporteur ook gebruik maken van het REX en de export naar deze landen. Een overzicht van de APS landen vind je op de website van de Europese Commissie.

Handelsakkoorden

REX is niet alleen te gebruiken tussen de APS-landen en de EU, maar ook bij een aantal andere handelsakkoorden kun je het REX systeem toepassen. Op dit moment zijn dat Canada, Japan. Wellicht wordt deze lijst in de toekomst aangevuld met nieuwe overeenkomstlanden. Ondanks dat het niet voor alle zendingen noodzakelijk is een registratie aan te vragen, bijvoorbeeld zendingen met een factuurwaarde tot 6000 euro, doe je er wel verstandig aan om je bedrijf wel te laten registreren. Je kunt dit doen via de website van de Douane.

Vragen over internationaal ondernemen?

Agnieszka en haar collega's helpen je graag verder

Agnieszka evofenedex