skipToContentskipToFooter

Voor de binnendienst was de grootste uitdaging van afgelopen jaar om te overleven. De omhooggeschoten containerprijzen maakten het organiseren van transport erg moeilijk en door de onzekere levertijden was het onmogelijk iets aan je klant te beloven. Daarnaast waren er door alle politieke en economische perikelen meer en strengere eisen op het vlak van trade compliance en digitale beveiliging.

Gelukkig konden wij onze leden bij alle uitdagingen wegwijs maken door hen van de nodige informatie te voorzien via onze kennisnieuwsbrieven en bijeenkomsten, en dankzij regelmatig contact met de ledenadviseurs. Om onze rol als kennisknooppunt en belangenbehartiger optimaal te kunnen blijven vervullen, zal evofenedex de binnendienst ook in 2023 zo goed mogelijk op de hoogte blijven houden van alle veranderingen, de juiste informatie verstrekken en medewerkers helpen zich voortdurend te blijven ontwikkelen. Want alleen met de juiste kennis en vaardigheden kun je - zelf of met je team - het gewenste resultaat bereiken bij het afhandelen van import- en exporttransacties.

Ambities 2023

Ook in 2023 heeft evofenedex de ambitie bedrijven in staat te stellen hun wendbaarheid te vergroten door te leren van elkaar, door ervaringen uit te wisselen en relaties met elkaar op te bouwen. Wat mag je voor de binnendienst dit jaar van ons als kennispartner verwachten?

  1. Ondersteuning bij het professionaliseren van de afdelingen voor import en export. Om te kunnen importeren en/of exporteren moet een bedrijf rekening houden met en kennis hebben van wet- en regelgeving, handelsakkoorden, import- en exportdocumenten, douaneafhandeling en btw. Deze kennis moet ook correct worden toegepast; 
  2. Wij faciliteren begeleiding en advies bij het verder standaardiseren en digitaliseren van de import- en exportprocessen; 
  3. Hulp bij het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, oftewel soft skills. Om wendbaar te blijven is door digitalisering de focus verschoven naar de menselijke aspecten voor de uitvoering van het werk. Lees: alles wat niet geautomatiseerd kan worden. Zoals klantgerichtheid, collega’s voor je ideeën winnen en out of the box denken. Dit zijn broodnodige vaardigheden voor bedrijven die ook in de toekomst willen meespelen.

Evenementen en bijeenkomsten

Net als voorgaande jaren organiseren we in 2023 de Dag van de Binnendienst. In het voorjaar staat deze in het teken van het professionaliseren van de afdeling import en export. Daarnaast houden we elk kwartaal een webinar over onderwerpen zoals export- en handelsbelemmeringen, het effect van het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem op de binnendienst en het juist en optimaal gebruiken van de ICC Incoterms® 2020-regels. Ook organiseren we diverse netwerkbijeenkomsten op ons hoofdkantoor in Zoetermeer en bij leden.

Communities

Speciaal voor binnendienstmedewerkers heeft evofenedex twee community’s: het Netwerk Optimalisatie Import- en Exportprocessen en de Jong Binnendienst Professionals. Kijk voor meer informatie op www.evofenedex.nl/communities.  


Dit artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen van evofenedex, en is geschreven door Wiemela Mangroo, product developer Internationaal Ondernemen bij evofenedex en communitymanager van de netwerken voor binnendienstprofessionals.

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex