skipToContentskipToFooter

Internationaal ondernemen is een vakgebied dat nooit stilstaat. De wijzigende wet- en regelgeving zorgt ervoor dat je ook in 2023 weer voor uitdagingen komt te staan. Met het nieuwe jaar voor de boeg zijn er niet alleen directe wijzigingen om rekening mee te houden, ook in de nabije toekomst staat ons een aantal veranderingen te wachten.

EU en Nederland: verpakkingsbelasting

Net als dit jaar zal in 2023 de verpakkingsbelasting in Nederland en de Europese Unie (EU) een belangrijk onderwerp zijn. In Nederland kennen wij de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen (voorheen de verpakkingenbelasting) en de statiegeldregeling. Vanaf 1 januari 2023 komt er statiegeld op blikjes met water, frisdrank, bier en andere zwakalcoholhoudende dranken. Binnen de EU stellen onder andere Duitsland, Italië en Spanje al verpakkingseisen; waarbij de laatste twee landen belasting heffen op plastic. De verwachting is dat meer landen dit voorbeeld zullen volgen.

Egypte

Wie exporteert naar Egypte via luchtvracht, zal na de jaarwisseling - net als bij zeevracht - gebruik moeten maken van het Advance Cargo Information-aangiftesysteem. Deze verplichting was eerder al bekendgemaakt, waarna de Egyptische overheid de invoering van het douaneaangiftesysteem voor luchtvracht had uitgesteld tot 1 januari 2023. Dankzij dit uitstel konden bedrijven wennen aan het nieuwe systeem en de belangrijke administratieve veranderingen die dit met zich meebrengt. Deze gewenningsperiode komt in het nieuwe jaar ten einde.

Kroatië: invoering euro

Kroatië gebruikt nu nog de Kroatische kuna als betaalmiddel, dit verandert begin 2023. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben besloten dat Kroatië voldoet aan de eisen om de euro in te voeren. Hiermee heeft dit land toestemming gekregen om de munt begin 2023 in te voeren. Hiermee wordt Kroatië het twintigste land met de euro.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat vanaf eind 2023 de volgende fase van het Border Operating Model uitrollen. Dit betekent dat voor plantaardige producten, zoals groenten, fruit en snijbloemen, een fytosanitair certificaat toegevoegd moet worden bij export naar het VK. Dit document is ook verplicht bij export naar landen buiten de EU.

Dit artikel is geschreven door Evert-Jan Visser, teamleider Ledenadvies Internationaal Ondernemen bij evofenedex. Dit artikel is ook verschenen in globe, vakblad voor internationaal ondernemen van evofenedex.

Hulp nodig?

Onze ledenadviseurs denken graag met je mee. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex