skipToContentskipToFooter

Overzicht met diverse documenten die nodig zijn bij export

De nieuwe exportposter geeft een helder overzicht van de diverse documenten die nodig kunnen zijn bij export. Hij geeft het exportproces visueel weer in vier fasen: koopovereenkomst, uitvoer uit Nederland, transport, invoer in bestemmingsland. De poster geeft per fase een overzicht van de zaken waar exporteurs rekening mee moeten houden en welke documenten er nodig zijn.

Digitaal: kosteloos te downloaden (onderaan deze pagina, klik op bestellen)

Ledenprijs A1-formaat: € 9,50 (exclusief btw)

Niet-ledenprijs A1-formaat: € 12,50 (exclusief btw)

In de eerste fase staat de koopovereenkomst tussen exporteur en importeur centraal, waarbij de vraag wie verantwoordelijk is voor het transport van belang is voor de te kiezen ICC Incoterms®-conditie. Ook bij het organiseren van het transport zijn er keuzes te maken: zelf doen of uitbesteden.

De tweede fase kijkt naar de uitvoer uit Nederland. De poster geeft uitleg over de verschillende douanedocumenten en wanneer deze gebruikt worden. Je vindt uitleg over onder meer het T2L-document, het uitvoergeleide document, het Carnet TIR en het T2-document.

De volgende fase gaat in op de transportdocumenten. Per modaliteit en fase van transport (voortransport, hoofdtransport en natransport) toont de poster welke documenten noodzakelijk zijn.

Tenslotte geeft de poster ook informatie over een twintig-tal importdocumenten je kunt tegenkomen bij de invoer in het land van bestemming.

Nu ook digitaal (PDF) te downloaden via onderstaande bestel-knop

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex