Geopolitieke risico’s in Zuid-Chinese Zee vergen waakzaamheid bedrijfsleven
Leestijd: 7 minuten
Whitepaper biedt uitgebreide risicoanalyse
Door de vele overlappende soevereiniteitsclaims van de omliggende landen is de Zuid-Chinese Zee een broeinest voor conflicten. Tegelijkertijd is deze regio van cruciaal belang voor de Nederlandse economische veiligheid en onze welvaart. Doordat de spanningen tussen de omliggende landen de laatste jaren steeds verder oplopen, wordt het risico op disrupties steeds groter. evofenedex lanceert vandaag de eerste van twee whitepapers, die alle kennis over de conflicten in de Zuid-Chinese Zee bundelen.
Voor internationaal ondernemers in allerlei bedrijfstakken zijn de Zuid-Chinese Zee en de omliggende landen steeds vaker een complex speelveld. Door de oplopende spanningen is het belangrijk alert te blijven op de verschillende risico’s. “Zo claimt China een groot deel van de Zuid-Chinese Zee en daarmee ook stukken die volgens de United Nations Convention on the Law of the Sea toebehoren aan de Filipijnen, Brunei, Indonesië, Maleisië of Vietnam”, vertelt Casper Roerade, die als beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains de whitepapers heeft geschreven voor de leden van evofenedex. “Daarnaast blijft de Volksrepubliek China streven naar de hereniging van Taiwan met het vasteland. Desnoods met geweld als een vreedzame oplossing niet mogelijk wordt geacht.”
Blokkade of invasie
In 2024 zijn meerdere van deze maritieme disputen en ‘koude’ conflicten steeds heter geworden, legt Roerade uit. “Zo waren er afgelopen mei en juni grootschalige botsingen tussen Filipijnse vissers en de Chinese kustwacht in de betwiste wateren rondom de Spratly-eilanden. Daarbij werden vissersschepen geramd, waterkannonen ingezet en zelfs messen en bijlen gebruikt door de Chinese kustwacht. De Filipijnse president Ferdinand Marcos jr. zei in een reactie dat de dood van een Filipijnse visser ‘zeer dicht’ bij een oorlogsdaad komt. Door de in 2023 hernieuwde militaire samenwerking met de Verenigde Staten zou dit tot militaire escalaties kunnen leiden. China hield in mei bovendien de meest omvangrijke militaire oefeningen rondom Taiwan ooit. Deze waren bedoeld als voorbereiding op een eventuele blokkade of op een invasie…”
Belangrijker dan Suezkanaal
De risicoanalyse van deze whitepaper gaat ook in op de vitale economische belangen van Europa en Nederland. Roerade: “Zo passeert circa veertig procent van de totale EU-handelswaarde de Zuid-Chinese Zee. China is de op vier na grootste handelspartner van Nederland terwijl Taiwan een onmisbare leverancier is voor geavanceerde halfgeleiders. Zuidoost-Azië als geheel is een belangrijke opkomende productiehub voor de complexe Europese supplychains om risico’s te spreiden. Naast de verwevenheid van de handel gaan we ook in op het logistieke aspect. De Straat van Taiwan en Straat van Malakka zijn immers cruciale aders voor goederentransport vanuit en naar Europa; belangrijker nog dan het Suezkanaal.”
Ook impactanalyse
Naast de risicoanalyse schreef Casper Roerade een tweede whitepaper met een impactanalyse. Hierin schetst Casper aan de hand van drie scenario’s de potentiële risico’s van een conflict in de Zuid-Chinese Zee. Daarbij bekijkt hij hoe Nederlandse handels- en productiebedrijven daar het beste mee om kunnen gaan om (toe)leveringsproblemen te voorkomen. Beide whitepapers kun je aanvragen via onderstaande button.
Dit artikel is geschreven door Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains.
Whitepapers 'Risicoanalyse en Impactanalyse Zuid-Chinese Zee'
Exclusief voor leden
Door landen geclaimde zeegebieden met exclusief recht op de natuurlijke hulpbronnen
Bron: Maritime Awareness Project.
Vragen over internationaal ondernemen?
Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder