skipToContentskipToFooter

Bij de export van goederen is het van belang een zodanige verpakkingswijze te kiezen dat het goed, dat voor verzending gereed staat, onveranderd zijn bestemming bereikt tegen zo laag mogelijke kosten. 

Welke transportverpakking gekozen wordt, hangt af van de soort goederen en de vorm van transport maar ook de bestemming.

Bij de keuze van de verpakking moet rekening worden gehouden met diverse eisen zoals:

  • waarde van de goederen;
  • wijze van transport (over de weg of water, door de lucht of een combinatie) en type en aard van het transportmiddel;
  • aard van de goederen in bulk of stukgoed, stevigheid;
  • omstandigheden tijdens vervoer, zoals temperatuurverschillen;
  • verzekeringsvoorwaarden;
  • Europese of landelijke verpakkingseisen;
  • kosten van de verpakking.

Verpakkingseisen per land

Voorschriften over verpakkingsmateriaal verschillen per land. Via het landenoverzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u bij veel landen de producteisen per land voor verpakkingen bekijken.

Verpakkingssymbolen

Er zijn allerlei internationale symbolen om aan te geven dat goederen op een speciale manier moeten worden gehesen, vervoerd of opgeslagen. Als u denkt dat uw zending een symbool nodig heeft, neem dan contact op met uw vervoerder. Die weet alles over de verpakkingssymbolen.

Verpakkingsafval

Er bestaan Europese wetten om het verpakkingsafval te verminderen. Hier heeft u mee te maken als fabrikant, distributeur en importeur van goederen uit landen buiten de EU. De Europa-portaalsite biedt op haar website informatie over de Europese richtlijn verpakking en verpakkingsafval.

Gerelateerde links

Vragen over internationaal ondernemen?

Lorenzo en zijn collega's helpen je graag verder

Lorenzo evofenedex