skipToContentskipToFooter

Nieuwe wet heeft belangrijke gevolgen voor ondernemers

Exclusief voor leden van evofenedex

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden treedt in werking op 1 augustus 2022. De nieuwe wet heeft belangrijke gevolgen voor ondernemers.

In het kort

Wat wijzigt er in het kort:

  • De werkgever moet meer informatie verstrekken bij indiensttreding van nieuwe werknemers over bepaalde arbeidsvoorwaarden en over het HR-beleid. Je moet dan ook zowel het model arbeidsovereenkomst als het bedrijfsreglement controleren en deze aanvullen als bepaalde informatie ontbreekt, die ook niet in een van toepassing zijnde cao staat.
  • De werkgever kan niet meer in alle gevallen een beroep doen op een nevenwerkzaamhedenbeding, maar heeft daar een objectieve reden voor nodig. Dit beding moet je dus mogelijk voor nieuwe werknemers aanpassen.
  • De regels voor het aanbieden van scholing aan werknemers wijzigen. Je kunt geen studiekostenbeding meer overeenkomen voor opleidingen die je als werkgever verplicht moet aanbieden op grond van de wet, een EU-regeling of een cao voor de functie van de werknemer.
  • Een werknemer met een onvoorspelbaar arbeidspatroon, zoals een oproepkracht met een 0 urencontract, kan een verzoek doen voor een meer voorspelbaar arbeidspatroon.

Veelgestelde vragen

De nieuwe wet leidt tot veel vragen bij onze leden. Om de leden van evofenedex te helpen hebben we de meestgestelde vragen en de antwoorden hierop, op een rij gezet. Deze veelgestelde vragen & antwoorden Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden kunnen leden aanvragen via onderstaande button. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je, als lid van evofenedex, je vraag telefonisch via 079 3467 346 of per e-mail via [email protected] aan onze juristen voorleggen.

Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex