Handelshuis

Handelshuizen stellen voor hun exportmarkten een passend assortiment samen

Er zijn vooral Nederlandse en Engelse internationale handelsorganisaties - en zeer grote - die reeds eeuwenlang een actieve vorm van exportkanalisatie ten behoeve van fabrikanten bedrijven. Voor de fabrikant wordt het daarmee in feite een indirecte export, omdat hij zijn afnemer reeds aan deze zijde van de grens vindt.

Gunstige positie

De bedoelde exporthuizen stellen voor hun exportmarkten een passend assortiment samen, dat ze als zelfstandige exporteurs meestal via hun eigen kantoren ter plaatse op die markten aanbieden. Dit kan een erg gunstige propositie zijn voor de fabrikant, die zelf over weinig of geen buitenlandse marktkennis beschikt, de financiële middelen en de organisatie mist om zelf export te bedrijven en die toch de afzet van zijn producten over meerdere markten wil spreiden.

Exporthuizen

Echter de fabrikant moet zich dan wel realiseren, dat hij geen of weinig invloed op zijn exportmarkt heeft en reeds vóór de grens met andere mogelijke leveranciers in concurrentie gaat. Daarnaast mag hij niet al te veel deskundigheid bij de presentatie aan de buitenlandse afnemer verwachten, want hij bepaalt niet zelf de mate van aandacht die zijn producten in de buitenlandse markt krijgen.

Zo zwart/wit is het trouwens niet altijd; bepaalde exporthuizen zijn in sommige exportmarkten de volledige personificatie van hun leverancier geworden en handelen daarnaar.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder