Wat is de catalogusprijs

De bijtelling wordt voor personen- of bestelauto's berekend over de catalogusprijs inclusief bpm en btw.

Het bpm-bedrag staat op het kentekenbewijs deel Ia. Ook kun je het bedrag opvragen via de website van de RDW.

De catalogusprijs is de in Nederland geldende (geadviseerde) prijs van een nieuwe personen- of bestelauto in het jaar waarin de auto is uitgebracht. Daarbij wordt opgeteld:

  • voor auto's van vóór 1 juli 2006: de prijs van de accessoires die door fabrikant, importeur of dealer zijn aangebracht vóór de afgifte van het kenteken van de auto.
  • voor auto's van na 1 juli 2006: de prijs van de accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht.

Je moet de catalogusprijs inclusief bpm altijd toepassen, zelfs als het bedrijf de bpm niet hoeft te betalen. Tot 1 juli 2005 waren bestelauto's, die voldeden aan de fiscale inrichtingseisen voor bestelauto's, vrij van bpm. Het bpm-bedrag voor die bestelauto's is dan 'nihil'.

Bijtelling auto's ouder dan 15 jaar

Voor personen- of bestelauto's die ouder zijn dan 15 jaar wordt de bijtelling berekend over de waarde van de auto in het economische verkeer, de werkelijke waarde. Deze bepaalt u bijvoorbeeld aan de hand van de aanschafprijs plus eventuele restauratiekosten, de verzekerde waarde of de prijs op veilingen.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder