Handelspartners

'Security assessments' onderwerpen de organisatie aan criteria die naar behoefte worden opgesteld.

Voor een optimale beveiliging van de gehele keten selecteren grote bedrijven tegenwoordig hun handelspartners op de toepassing van extra maatregelen. Deze 'security assessments' onderwerpen de organisatie aan criteria die naar behoefte worden opgesteld. Voor het MKB gaat dit wat ver, maar op zijn minst kunnen partners elkaar aanmoedigen tot vertrouwelijk handelen. Integriteit is immers de basis van een goede handelsrelatie.

Het contract

In het koopcontract wordt onder andere vastgelegd welke goederen of diensten op welke termijn worden geleverd en tegen welke prijs. Ook bevat een contract een verdeling van de risico's bij de levering, over het verstrekken van de diverse documenten en over de betalingswijze.

In het contract wordt vaak verwezen naar de standaard algemene voorwaarden.
Voor de inkoper is het van belang te weten wat in de verkoopvoorwaarden van uw leverancier is vermeld. Het is noodzakelijk deze voorwaarden vóór het ondertekenen van de offerte of het contract zorgvuldig te lezen. Belangrijke punten zijn onder andere de betalingsvoorwaarden, de garantie, de responstijd voor klachten, het eigendom en de verdeling van kosten en risico's van het transport. 

Samenwerking

Handelspartners kunnen elkaar aanmoedigen om beveiligde procedures toe te passen. Er zijn inmiddels verschillende programma's opgezet voor de certificering van 'secure traders'. Bij deelname aan deze screening worden veilige bedrijven erkend. Daarna kunnen zij profiteren van snellere doorvoer en verwerking van goederen bij de douane. Heldere communicatie is daarbij zeer belangrijk, evenals vertrouwen en integriteit.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder