Minimumloonwetgeving

Eigen vervoerders vrijgesteld van de minimumloonverplichting in Frankrijk

Nederlandse eigen vervoerders zijn vrijgesteld van de minimumloonverplichting (Loi Macron) in Frankrijk. Tot deze conclusie komt evofenedex na het consulteren van contacten met diverse bronnen in Frankrijk.

Het begrip ‘eigen vervoer’ is geen alom bekend begrip in het buitenland, en laat zich moeilijk in het Frans vertalen. De diverse bronnen, waaronder de website van het Franse Ministerie van transport, de Franse organisatie AUTF en juridische adviseurs geven in diverse bewoordingen aan dat de Franse minimumloonwetgeving  ‘Loi Macron’ op het eigen vervoer (het vervoer van goederen bestemd voor of afkomstig van de eigen onderneming) niet van toepassing is. De Loi Macron spreekt nl. over diensten geleverd door een vervoeronderneming.

Omdat het begrip eigen vervoer zich lastig laat vertalen, is het niet vooraf uit te sluiten dat de term ‘eigen vervoer’ bij controle onderweg tot discussie kan leiden. Om te kunnen bewijzen dat men geen vervoerbedrijf, kan men de blauwe ‘eigen vervoer’ kaart van evofenedex laten zien, op de achterzijde staat een Franse toelichting. Daarnaast kan de  betrokken chauffeur bijvoorbeeld een uittreksel van de Kamer van Koophandel bij zich dragen waarop staat dat het bijv. om een stomerij gaat en niet over een transportfirma.

Relevante passages Loi Macron

Hoewel aan de inhoud en samenstelling van dit bericht de grootste zorg en aandacht is besteed, aanvaardt evofenedex geen enkele aansprakelijkheid voortvloeiende uit het raadplegen en het gebruik van deze informatie.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder