Overzicht van feestdagen en rijverboden

Leestijd: 2 minuten

Feestdagen 2022

1 januari

-

Nieuwjaarsdag

6 januari

-

Driekoningen 

18 april

-

Paasmaandag

25 april

-

Dag van de Vrijheid

1 mei

-

Dag van de arbeid

2 juni    Republic day

15 augustus

-

Maria Hemelvaart

1 november

-

Allerheiligen

8 december

-

Maria Onbevlekte Ontvangenis

25 en 26 december

-

Kerstmis

Naast het zondagsrijverbod kent Italië jaarlijks nog aanvullende rijverboden op officiële feestdagen en dagen met veel verkeer.

Corona en wegvervoer

Regelmatig zijn in het Europees wegvervoer veranderingen vanwege de coronapandemie. We hebben een actueel overzicht van de wegvervoermaatregelen per land samengesteld. Zo zie je eenvoudig welke gewijzigde rijverboden er gelden en of er grenscontroles zijn. Ook zie je aan welke eisen je chauffeur of vervoersdocumentatie moet voldoen. Bekijk hier de wegvervoermaatregelen per land.

Zondagsrijverbod

Voor vrachtauto’s met een toegestaan totaalgewicht (eigen gewicht plus laadvermogen) voertuig van 7,5 ton en meer geldt een rijverbod op de zondagen:

 • van januari tot en met mei en in de maanden oktober tot en met december van 9.00 tot 22.00 uur
 • van juni tot en met september geldt dit rijverbod van 7.00 tot 22.00 uur

Uitzonderingen

 • voertuigen waarmee uitsluitend dieren worden vervoerd bestemd voor deelname aan geautoriseerde wedstrijden en manifestaties, indien deze wedstrijden binnen 48 uur plaatsvinden of hebben plaatsgevonden in de afgelopen 48 uur
 • voertuigen die uitsluitend producten vervoeren voor de bevoorrading van vliegtuigen (catering), mits voorzien van de benodigde documenten waaruit dit blijkt
 • vervoer van dagbladen en periodieken
 • vervoer van producten voor medisch gebruik
 • vervoer in verband met de bevoorrading van schepen
  • verse vis, vers vlees, verse groenten en fruit, snijbloemen, verse zuivelproducten, verse melkderivaten, sperma, levende dieren uit het buitenland en slachtvee, kuikens. Bij deze transporten is het verplicht aan de achterzijde en beide zijkanten van het voertuig zichtbare groene borden te bevestigen van 50 cm breed en 40 cm hoog met daarop een kleine letter ‘d’ in zwart en 20 cm hoog
  • vervoer van bederfelijke levensmiddelen in koelvoertuigen volgens het ATP
  • vervoer van verse, niet houdbare melk. Bij deze transporten is het ver¬plicht aan de achterzijde en beide zijkanten van het voertuig zichtbare groene borden te bevestigen van 50 cm breed en 40 cm hoog met daarop een kleine letter ‘d’ in zwart en 20 cm hoog
  • trekkers zonder oplegger die niet zwaarder zijn dan 7,5 ton

Voor voertuigen komende uit of gaande naar het buitenland (of Sardinië) en voorzien van de benodigde documenten waaruit de plaats van lading en lossing blijkt, geldt tevens dat wanneer het voertuig Italië (of Sardinië) binnenkomt het rijverbod vier uur later ingaat en wanneer het voertuig Italië verlaat het rijverbod twee uur eerder eindigt.

Het rijverbod eindigt vier uur eerder voor voertuigen met bestemming de terminals van Bologna, Padova, Verona Quadrante Europa, Turijn-Orbassano, Rivalta Scrivia, Novare, Parma-Fontevivo, Busto Arsizio en Milaan-Rogoredo en die daarvandaan aantoonbaar goederen naar het buitenland vervoeren.

Ontheffing

Een ontheffing kan worden verleend voor het vervoer van goederen die gezien hun aard of seizoens- en weersomstandigheden snel kunnen bederven en dus direct moeten worden vervoerd van de productieplaats naar een opslag of verkooppunt, vervoer met landbouwvoertuigen en andere zeer dringende transporten. Deze aanvraag moet ingediend worden bij de prefectuur van de provincie waarin het douanekantoor van binnenkomst of de plaats van lading in Italië is gelegen. De aanvraag moet (mede) worden ondersteund door de afzender of ontvanger van de goederen. Als de ontheffing is verleend, moet de auto worden voorzien van groene borden van 50 cm breed en 40 cm hoog, waarop een zwarte kleine letter ‘a’ met een hoogte van 20 cm voorkomt. Deze borden moeten bevestigd zijn aan de achterzijde en beide zijkanten van het voertuig.

Rijverboden

Daar wij berichten ontvangen dat er boetes worden uitgeschreven op vermeende beperkte dagen melden wij voor de korte termijn onderstaande data met een rijverbod. De Italiaanse autoriteiten hebben geen officiële herinvoering van de rijverboden voor internationaal vervoer meegedeeld, ze zouden dus alleen moeten gelden voor het nationale vervoer.

 • Vrijdag 7 augustus 16.00-22.00 uur.
 • Zaterdag 8 augustus 08:00-22:00 uur.
 • Zondag 9 augustus 07:00-22:00 uur.
 • Vrijdag 14 augustus 16:00-22:00 uur.
 • Zaterdag 15 augustus 07:00-22:00 uur.
 • Zondag 16 augustus 07:00-22:00 uur.

Rijverbod gevaarlijke stoffen

Het algemene rijverbod in Italië geldt eveneens voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, ongeacht het totaalgewicht, op alle bovenvermelde zon-, feest- en drukke dagen.

Extra rijverbod gevaarlijke stoffen

Daarnaast geldt er een extra rijverbod in de periode van 1 juni tot en met 20 september van vrijdag 18.00 tot zondag 24.00 uur voor gevaarlijke stoffen ADR-klasse 1.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder