Belastingen

Electronische tolheffing in Polen

Nieuw tolsysteem Polen: e-TOLL

In Polen wordt met ingang van 1 juli een nieuw tolsysteem e-TOLL geïntroduceerd die in de plaats komt van het bestaande ViaTOLL-systeem.

Het e-TOLL-systeem, gebaseerd op satellietlocalisatie, is de opvolger van het viaTOLL-systeem (met radiopositionering) dat wordt gebruikt om tol te innen van voertuigen of voertuigcombinaties op bepaalde trajecten van rijkswegen. 
De tol moet worden betaald voor gebruik van wegen door vrachtwagens, bussen en auto's met aanhangwagens met totaal toegelaten gewicht boven 3,5 ton.
In het e-TOLL-systeem krijgt de gebruiker toegang tot alle gegevens, documenten en diensten nadat men zich heeft geregistreerd via deze website.
Tolheffing zal mogelijk zijn d.m.v. een gratis mobiele applicatie (op een smartphone), door middel van OBU (On Board Unit) of ZSL (External Location System) apparatuur, mits het voertuig daarmee is uitgerust.
Momenteel geldt in Polen de verplichting om tol te betalen op 3660 km wegen, waaronder 2525 km autosnelwegen en expreswegen en 1135 km nationale wegen.

Overgangsperiode
Tot 30 september a.s. zal een overgangsperiode gelden, waarbij zowel het nieuwe systeem e-TOLL als het huidige systeem viaToll naast elkaar zullen functioneren. Bedrijven krijgen tot 30 september de tijd om op het e-TOLL over te stappen.

Btw

Het algemene btw-tarief is 22 procent, het verlaagde tarief 7 procent. Nederlandse bedrijven kunnen in Polen betaalde btw op zaken als motorbrandstof, reparaties en binnenlandse veerdiensten terugvorderen.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder