Gebruik op de openbare weg

Rijden met interntransportmaterieel op de openbare weg is toegestaan

De wet spreekt niet van de openbare weg, maar over de ‘voor het verkeer openstaande weg’. Dat is een weg - een terrein is ook een weg - die voor iedereen toegankelijk is. Is de weg of het terrein afgezet en is toestemming nodig om daar te kunnen rijden, dan is de weg niet meer ‘openbaar’. De enkele aanwezigheid van een slagboom is niet altijd voldoende. Een parkeergarage met slagboom behoort volgens de rechter toch tot de openbare weg.

Voor de vraag of een weg openbaar is, is niet van belang wie de eigenaar daarvan is.

Een kenteken is niet nodig voor interntransportmaterieel en daaraan gekoppelde aanhangwagens. Het materieel mag niet zijn ingericht voor personenvervoer. Het mag harder kúnnen rijden dan 25 km/h, maar op de openbare weg is dit niet toegestaan.

Instructie

De bestuurder van interntransportmaterieel moet ten minste 16 jaar oud zijn. Als geen T-rijbewijs nodig is moet de bestuurder voldoende instructie hebben gehad. evofenedex heeft opleidingen voor verschillende interntransportmiddelen. Na een examen ontvangt de cursist een certificaat waaruit blijkt dat hij voldoende instructie heeft gehad.

T-Rijbewijs

Per 1 juli 2015 is in Nederland het T-rijbewijs ingevoerd. Dit rijbewijs geldt voor alle tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Een heftruck die op de openbare weg komt, valt ook onder de definitie van een MMBS, waardoor mogelijk een rijbewijs verplicht is voor heftrucks. Een uitzondering geldt voor heftrucks, niet breder dan 1,30 meter die worden gebruikt voor het laden/lossen van een voertuig in de directe omgeving van een bedrijfshal of magazijn. De heftruck mag niet worden gebruikt om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken. Iedereen die op 1 juli 2015 in het bezit is van het B-rijbewijs heeft het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven gekregen op het rijbewijs.

Belasting

Interntransportmaterieel mag in Nederland rijden op rode diesel. De accijns op deze brandstof is netto ongeveer 16 cent lager dan de accijns op blanke diesel. Lpg dat je gebruikt in interntransportmaterieel is niet belast met accijns maar wel met energiebelasting. Je betaalt geen wegenbelasting voor interntransportmaterieel als een kenteken niet verplicht is. Deze vrijstelling is automatisch en hoef je niet aan te vragen.

Tachograaf

Een tachograaf is niet verplicht in voertuigen met een toegestane snelheid tot 40 km/h.

Verzekering

Interntransportmaterieel moet je verzekeren voor de schade die daarmee wordt veroorzaakt. Zelfs als je het uitsluitend op een afgesloten terrein gebruikt. Interntransportmaterieel kun je verzekeren op een ‘gewone’ autoverzekering. Maar het is beter om het te verzekeren op een werkmaterieelpolis. Meer daarover lees je bij de heftruckverzekering van evofenedex.

Als je interntransportmaterieel op de weg gebruikt, moet het voldoen aan inrichtings- en gebruikseisen. De politie controleert hierop. Belangrijke eisen zijn:

 • het materieel en hun aanhangwagens moeten zijn voorzien van de voorgeschreven verlichting en aan de achterzijde van een retroreflector in de vorm van een afgeknotte driehoek
 • de bestuurder moet voldoende uitzicht hebben (denk aan de lading)
 • het materieel moet zijn voorzien van een rechterspiegel als het zicht naar achteren door de lading of een aanhangwagen is beperkt
 • lading mag niet van het voertuig vallen
 • scherpe delen of scherpe lading moeten zijn afgedekt
 • het materieel moet zijn voorzien van remmen die voldoen aan de eisen
 • de toegestane maximumsnelheid is 25 km/h

Verder gelden de volgende maximumafmetingen en massa’s:

 • lengte: 12 meter (ook voor de aanhangwagen); combinatie 18 meter, meer dan één aanhangwagen is toegestaan
 • breedte (inclusief lading): 3 meter
 • hoogte (inclusief lading): 4 meter
 • wieldruk: 6 ton
 • totale massa combinatie: 50 ton
Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder