skipToContentskipToFooter

Heb jij het door de coronacrisis een stuk minder druk dan normaal? Dan is dit misschien de juiste tijd om je magazijnoperatie te verbeteren. De komende weken behandelt Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur magazijn bij evofenedex, acht vormen van verspilling in het magazijn en hoe je die kunt tegengaan of voorkomen. Het zijn quickwins, waarvoor je geen/nauwelijks investering hoeft te doen. We starten deze reeks met het onderwerp Transport. 

Als we spreken over transport denk je wellicht als eerste aan vrachtauto’s. Maar in dit artikel in de serie ‘Magazijn optimaliseren zonder investeren’ richten we ons puur op het transport in het magazijn, oftewel de interntransportbewegingen.

Spaghettidiagram

Om een compleet beeld te krijgen van de transportbewegingen in het magazijn, doe je er verstandig aan om een spaghettidiagram te maken. Het doel van een spaghettidiagram is het visueel inzichtelijk krijgen welke routes inefficiënt verlopen om vervolgens de efficiency te kunnen verbeteren. Zo’n diagram maak je door een plattegrond te tekenen van het magazijn, inclusief alle gebouwgebonden zaken en stellingen. Heb je nog geen plattegrond van je magazijn? Handige hulpmiddelen voor het maken van een magazijnplattegrond zijn bijvoorbeeld de gratis online tools SmartDraw en Diagrams.

Plattegrond bij de hand?

Als je de plattegrond van het magazijn hebt, is het tijd om alle verkeers- en goederenstromen van begin tot eind uit te tekenen. Gebruik voor elk transportmiddel of elke functie een andere kleur. Je krijgt dan spaghetti: een wirwar van transportbewegingen die door elkaar (kunnen) lopen. Dit kan er onoverzichtelijk uitzien. Is het hierdoor niet werkbaar voor je? Probeer dan om te starten met één proces, zoals de route van orderpickers. Dat maakt het spaghettidiagram iets minder rommelig. 

Tijd voor optimalisatie

Klik voor meer informatie en praktijkvoorbeelden

Je eigen magazijnsituatie bespreken?

Vraag een kosteloos online klankbordgesprek aan

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over jouw specifieke magazijnorganisatie? Vraag dan een kosteloos online klankbordgesprek aan met onze bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij. In 30 minuten krijg je persoonlijk advies en zet je de volgende stap om jouw magazijn te optimaliseren.

Krijg persoonlijk advies om jouw magazijn te optimaliseren

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen