skipToContentskipToFooter

Heb jij het door de coronacrisis een stuk minder druk dan normaal? Dan is dit misschien de juiste tijd om je magazijnoperatie te verbeteren. De komende weken behandelt Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur magazijn bij evofenedex, acht vormen van verspilling in het magazijn en hoe je die kunt tegengaan of voorkomen. Het zijn quick wins, waarvoor je nauwelijks een investering hoeft te doen. Deze week gaan we het hebben over Motion, oftewel bewegingen. 

Er wordt wat bewogen in het magazijn. In de eerste week hebben we het al gehad over transportbewegingen. In dit artikel hebben we het over alle bewegingen in het magazijn, anders dan transport. Denk dan bijvoorbeeld aan fysieke bewegingen - zoals draaien, bukken en lopen - of het zoeken naar goederen, bestanden en formulieren. Als je verspillingen bij deze bewegingen kunt elimineren, door ze bijvoorbeeld te verkorten of minder zwaar maken, kun je efficiënter, veiliger en gezonder werken.

Toegevoegde waarde

Om deze bewegingen inzichtelijk te maken en daarbij verspillingen op te merken dien je een kritische bril op te zetten en te beoordelen of deze bewegingen bijdragen aan de toegevoegde waarde voor je klanten.  De processen waar vooral veel bewegingen plaats vinden zijn meestal bij goederenontvangst, orderpicken, toegevoegde waarde activiteiten (VAL) en bij het verpakken. Later in het artikel zullen we hier voorbeelden van geven.

Tip!

Zoals bij alle verbetertrajecten is het belangrijk om alle betrokkenen mee te laten denken en input te laten geven. Het kan bijvoorbeeld helpen om andere afdelingen mee te laten observeren bij het inzichtelijk maken van alle bewegingen. Medewerkers die dagelijks bepaalde bewegingen maken worden enigszins (bedrijfs)blind waardoor het lastiger is om kritisch te kijken naar de eigen werkzaamheden.

Aan de hand van enkele voorbeelden zullen we quick wins aanreiken om verspillingen in bewegingen tegen te gaan. 

Tijd voor optimalisatie

Klik voor meer informatie en praktijkvoorbeelden

Je eigen magazijnsituatie bespreken?

Vraag een kosteloos online klankbordgesprek aan

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over jouw specifieke magazijnorganisatie? Vraag dan een kosteloos online klankbordgesprek aan met onze bedrijfsadviseur Arjen Lagerweij. In 30 minuten krijg je persoonlijk advies en zet je de volgende stap om jouw magazijn te optimaliseren.

Krijg persoonlijk advies om jouw magazijn te optimaliseren

Vragen over magazijnen?

Frank en zijn collega's helpen je graag verder

Frank evonedex magazijnen